Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Střelba, žaloba od prezidenta, 6 let za mřížemi: Turecko soudilo novináře

Turecký prezident Erdogan
Turecký prezident Erdogan  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: bru/ČTK - 
6. května 2016
17:31

Na tureckého novináře Cana Dündara, který je obviněn z vyzrazení státního tajemství, dnes před vynesením rozsudku před soudní budovou v Istanbulu někdo třikrát vystřelil. Podle svědka, jehož citovala agentura Reuters, se souzenému novináři nic nestalo. Lehké zranění nohy utrpěl ale jiný reportér, který o procesu referuje. Útočníka policie zatkla.

Šéfredaktor opozičního listu Cumhuriet Dündar se spolu s předním redaktorem listu Erdemem Gülem účastní jako obžalovaný soudu za zavřenými dveřmi kvůli loňskému zveřejnění informací o údajných tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům.

Obžaloba pro ně původně požadovala doživotí za údajnou špionáž a vyzrazení státního tajemství, podle jejich právníků ale v závěrečné řeči dnes navrhla 25 let pro Dündara za získání a prozrazení státního tajemství a pro Güla 10 let za zveřejnění státního tajemství.

Pokus o svrhnutí vlády? Soud je obžaloby zprostil. Trest ale dostali

Jeden dostal téměř šest let a druhý pět let za publikování tajných dokumentů. Informovala o tom agentura AFP. Obvinění ze špionáže, za kterou jim hrozilo doživotí, byli zproštěni.

Vyšší trest dostal šéfredaktor opozičního listu Cumhuriyet Can Dündar, nižší pak redaktor téhož listu Erdem Gül. Ještě před vynesením výše trestu Dündarův právník oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Do nabytí právní moci mohou zůstat oba na svobodě. Z vazby byli propuštěni po třech měsících koncem února, když ústavní soud označil jejich vazbu za neoprávněnou.

Oba novináři byli dnes zproštěni obžaloby ze špionáže a z pokusu svrhnout vládu. V samostatném procesu je ale ještě čeká obžaloba z podpory terorismu.

Novinářů se zastali v zahraničí

Celá soudní kauza vyvolala kritiku od ochránců svobody slova i ze zahraničí. Podle právníka opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Mahmuta Tanala dokládá zpolitizování procesu i účast prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který v případu figuruje jako spolužalobce. Erdogan už krátce po zveřejnění článku o dodávkách zbraní varoval, že jeho autoři „zaplatí tvrdou cenu“.

„V procesu je souzena žurnalistika, čímž je naše obhajoba jednodušší, ale naše odsouzení přísnější,“ prohlásil Dündar dnes během soudní přestávky.

Upozornili na zbraně pro Sýrii, teď jdou do vězení

Dündar a Gül byli zatčeni loni v listopadu, poté co zveřejnili fotografie a video z ledna 2014, na nichž vozy se zbraněmi směřují z Turecka do Sýrie. Podle novinářů je vyslala turecká tajná služba MÍT, která tak chtěla podpořit syrskou opozici, včetně radikálních islamistů. Turecká vláda to popřela s tím, že auta vezla pomoc Turkmenům v Sýrii.

Kvůli kauze dodávek zbraní do Sýrie byla v Turecku loni zatčena i řada prokurátorů a policistů, kteří se podíleli na vyšetřování případu. Čtyři prokurátoři a jeden policejní důstojník stanuli před soudem již loni v říjnu, ale na případ bylo uvaleno informační embargo.

Dündar s Gülem jsou nyní souzeni na svobodě. Z vazby byli propuštěni po třech měsících koncem února, když ústavní soud označil jejich vazbu za neoprávněnou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 6. května 2016 22:59 )

Že tam ještě nevlezli Amíci šířit demokracii!! Pardon. Ta Americká tam už vlastně je!!

anno ( 6. května 2016 22:12 )

Ergogan a 10LAUDÁTŮ k tomu a máme doma tureckou vládu, turecký hospodářství už tu je!!!!!

Zobrazit celou diskusi