Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po zvěrstvech IS přišel Bach: Ruský orchestr zahrál v troskách syrské Palmýry

Autor: ČTK, zst - 
5. května 2016
19:35

Modlitba pro Palmýru – tak se jmenoval koncert, který před zaplněným amfiteátrem v syrské Palmýře zahrál orchestr Mariinského divadla v Petrohradě. Přenášela ho mimo jiné ruská televize a ujít si ho nenechal ani Vladimir Putin. Slavné historické město letos v březnu osvobodila s pomocí ruského letectva syrská armáda.

Orchestr zahrál díla Johanna Sebastiana Bacha, Sergeje Prokofjeva a Rodiona Ščedrina. Mezi asi 400 diváky byli podle agentury AFP, která měla na místě svého reportéra, ruští vojáci, novináři, náboženští představitelé a obyvatelé města.

Ruský prezident Vladimir Putin se před zahájením spojil s Palmýrou videotechnikou ze svého sídla v Soči a jeho slova se tak vysílala přímo v syrském amfiteátru. Putin řekl, že koncert považuje za mimořádný a označil ho za humanitární akci.

„Považuji to za znamení uznání, za poctu a projev naděje. Za uznání všem, kdo bojují proti terorismu v ohrožení vlastního života, za poctu všem obětem terorismu a samozřejmě za naději nejenom pro obnovu Palmýry, ale také osvobození moderní civilizace od toho hrozného zla, jakým je mezinárodní terorismus,“ řekl Putin.

Ruský orchestr zahrál v troskách syrské Palmýry. Koncert si nenechal ujít ani Vladimir Putin. Ruský orchestr zahrál v troskách syrské Palmýry. Koncert si nenechal ujít ani Vladimir Putin. | Reuters

Dirigent Valerij Gergijev, který koncert vedl a je znám souhlasem přičlenění Krymu k Rusku, přišel na pódium v černé košili a bílé kšiltovce. Hudebníci hráli ve slunném odpoledni.

Podívejte se na ukázku z koncertu:

Video  V ruinách, které zbyly z Palmýry, zněl Bach.  - reu
Video se připravuje ...

„Nebylo to jen o koncertu. Rusko chce světu ukázat, že jeho účast na válce v Sýrii je pozitivem,“ komentoval akci zpravodaj britské BBC. Celý záznam koncertu v ruštině a angličtině je k vidění zde:

Gergijev diriguje orchestr Mariinského divadla od roku 1996 a hrál s ním už na několika místech zmítaných válkami nebo přírodními katastrofami. Bojovníci Islámského státu ve stejném amfiteátru, kde se koncert konal, zabíjeli své oběti a zveřejňovali záběry loni v červenci na internetu.

Gergijev popsal koncert jako vzdor barbarství Islámského státu a násilnostem. „V této hudbě je také obrovská naděje. Koncert je naší výzvou po míru, výzvou k tomu, aby se celý svět spojil v boji proti terorismu,“ řekl Gergijev.

V roce 2012 ruští hudebníci koncertovali v Tokiu na památku obětí neštěstí, při němž byla předchozího roku zničena jaderná elektrárna Fukušima. Syrská vláda uspořádá v Palmýře ještě jeden koncert v pátek.

Islámský stát držel Palmýru od loňského května a při odchodu za sebou zanechal mnoho náloží. S odminováním pomáhala ruská armáda, která koncem dubna oznámila, že nálože byly zničeny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paraIenka ( 6. května 2016 01:05 )

A ty hloupý zkratik co pokazil celý večer naší diskuzi, styď se soudruhu!

Zobrazit celou diskusi