Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trumpovi vyklidili všichni cestu. Odstoupil i poslední soupeř o Bílý dům

Autor: mts, ČTK - 
4. května 2016
23:32

Ohijský guvernér John Kasich, poslední soupeř Donalda Trumpa v republikánském volebním klání, odstoupil z boje o prezidentskou nominaci. Oznámil to na tiskové konferenci. Stejné rozhodnutí oznámil v noci na úterý po Trumpově vítězství v Indianě i další Trumpův neúspěšný protikandidát Ted Cruz. Kontroverzní miliardář a realitní magnát Trump tak v boji o republikánskou prezidentskou nominaci již oficiálně nemá protivníka.

Jelikož dnes přerušuji svou kampaň, mám novou víru, hlubší víru, že náš Pán mi ukáže cestu vpřed a naplní smysl mého života,“ prohlásil Kasich v závěru tiskové konference v domovském Columbusu, metropoli státu Ohio.

Třiašedesátiletý politik nebyl v nominačním souboji úspěšný, jediné vítězství zaznamenal v domovském Ohiu. Na svém kontě měl 153 delegátů, zatímco k nominaci je jich zapotřebí 1273. Za Trumpem po úterním vyhlášení výsledků z Indiany zaostával Kasich o propastných 894 delegátských hlasů.

Kasich, stejně jako Cruz, se dlouho snažil prosadit „odbojný“ scénář závěrečné nominační konference, která se bude konat v červenci v Clevelandu. Doufali, že Trump nedosáhne na 1273 hlasů nutných k automatické nominaci. V takovém případě by hlasování delegátů konference bylo volné a do hry by mohli zasáhnout i méně úspěšní či úplně noví kandidáti.

Tyto naděje s největší pravděpodobností zhatily primárky v Indianě, kde Trump drtivě vyhrál. Předpokládá se, že kýžený počet hlasů nakonec získá a v boji o prezidentské křeslo se utká s favoritkou Demokratické strany Hillary Clintonovou.

Kasich získal v Indianě jen 7,5 procenta hlasů, pro Cruze hlasovalo 36,7 a pro Trumpa 53,3 procenta voličů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 5. května 2016 08:29 )

Trump je v současnosti jediný člověk v USA, který by si dokázal poradit s prašivými válečnými štváči z Ruska.

zvelpraha ( 5. května 2016 03:24 )

Fakt skvělá motivace. Taková česká. Ne že bys napsal proč má být dobře, až Trump vyhraje. Pro tebe je důležité, že to někoho jiného naštve.

asijo ( 5. května 2016 02:36 )

Doufejme,že Trump vyhraje a pražská kavárna pukne vzteky.

jans ( 5. května 2016 00:23 )

Trump již je v podstatě prezident USA.Clintonova nemá naději.

Zobrazit celou diskusi