Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Cameron obrátil: Británie přijme dětské uprchlíky. První návrh země odmítla

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron  (Autor: EPA)
Autor: bru/ČTK - 
4. května 2016
17:58

Británie hodlá přijmout část dětských uprchlíků, kteří uvízli v Evropě bez doprovodu a strádají. Sdělil to dnes britský premiér David Cameron, který podobnou pomoc dosud odmítal. O jaký počet dětí se bude jednat, se rozhodne po jednání vlády s místními úřady, řekl konzervativní premiér. Podle místních médií tak ustoupil tlaku opozičních labouristů.

Londýn dosud souhlasil s přijetím jen 3000 syrských dětí z běženeckých táborů na Blízkém východě a v severní Africe. Nechtěl podat pomocnou ruku dětským běžencům, kteří se už dostali do Evropy, protože by to podle vlády povzbuzovalo další rodiny posílat děti na nebezpečnou cestu do emigrace v EU. Opozice ale volala po přijetí i nejméně 3000 dětí, které jsou samy v Evropě a kterým hrozí různé zneužívání.

Británie je nyní připravena přijmout některé ze syrských dětských běženců, kteří přišli do Řecka, Itálie a Francie před 20. březnem, kdy EU uzavřela dohodu s Ankarou o vrácení běženců do Turecka, upřesnil podle webu stanice BBC Cameron při setkání s poslanci. O konkrétní podobě pomoci jedná také s humanitární organizací Save the Children.

Britští vládní konzervativci minulý týden odmítli návrh, který měl nařídit vládě přijmout 3000 dětských uprchlíků, kteří uvízli bez doprovodu na různých místech Evropy. S návrhem přišel labouristický zákonodárce Alf Dubs, který byl jedním ze židovských dětí z Československa, které koncem 30. let před nacisty zachránil Nicholas Winton.

Současná konzervativní vláda by pravděpodobně odmítla přijmout děti utíkající před nacisty, prohlásil zklamaný 83letý Dubs po hlasování zákonodárců.

Dubs byl osobním přítelem Brita Wintona, který kromě něho zachránil dalších více než 660 převážně židovských dětí před smrtí, když v letech 1938 a 1939 v nacisty ohroženém Československu organizoval z vlastní iniciativy odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici a přijetí v Británii. Winton zemřel ve věku 106 let loni v červenci.

hejhej ( 5. května 2016 16:15 )

Cameron je jako chameleon.

spoon ( 4. května 2016 18:57 )

Chudáci děti jsou v Evropě zneužívány, zachrání je pedofilů ráj, Velká Británie. To je prča....

Zobrazit celou diskusi