Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mysleli si, že chlapce štípl komár. Boule ale byla nádor

Autor: shp - 
3. května 2016
21:03

Dovolená na Menorce se změnila v děs, když se Matthewu Kirkovi (11) z britského Kidderminsteru ve Worcestershire udělala na obličeji obří boule. Rodina si myslela, že jde o štípanec komára nebo moskyta. Ve skutečnosti ale šlo o život ohrožující rakovinotvorný nádor.

Nejdřív jsme si mysleli, že Matthewa štípl moskyt, protože měl malý otok a my jsme se zrovna vrátili z Menorky,“ prohlásila chlapcova maminka Joanne (42), která pracuje jako učitelka matematiky.

„Během pár týdnů se značně zvětšil a jeden z kamarádů poznamenal, že jeho nateklá nosní dírka může být něco mnohem horšího,“ pokračovala Joanne, která byla z výsledku testů vystrašená.

Doktoři si původně mysleli, že to je bakteriální infekce, ale optická koherentní tomografie ukázala velký nádor, který byl v Matthewově nose a já se zděsila,“ dodala. Klasická léčba nebyla možná.

Radioterapie by totiž mohla nevratně poškodit zrak. Rodina tak musela odjet do americké Oklahomy, kde Matthew podstoupil protonovou terapii. Ta ve Velké Británii není dostupná. Chlapec kvůli ní nosil speciální masku.

Po absolvované léčbě se vrátil domů, kde ještě musel podstoupit konvenční chemoterapii. Léčba ale zabrala a chlapci byla rakovina odstraněna. Jak je vidět, ani obyčejné »štípnutí« se nevyplácí podceňovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi