Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krvavý nálet na nemocnici: Bomba zabila posledního pediatra v syrském Aleppu

Autor: ČTK, lm - 
3. května 2016
12:51

Severosyrské Aleppo ovládané povstalci se minulý týden stalo terčem náletů. Za týden bojů zde zemřelo přes 200 civilistů. Nálety zasáhly i místní nemocnici, ve které zemřel poslední místní pediatr. Děsivá nahrávka ukazuje jeho poslední směnu.

Město Aleppo je od roku 2012 rozděleno na čtvrti ovládané syrskou armádou a na ty, které mají pod kontrolou povstalci. Minulý týden se v obou částech rozhořely tvrdé boje a město zasáhly i nálety. Ty středeční mířily i nemocnici provozovanou Mezinárodním výborem Červeného kříže a organizací Lékaři bez hranic (MSF).

Při bombovém náletu zahynulo nejméně 27 lidí, některé zdroje uvádí až pět desítek mrtvých. Mezi nimi byl i poslední místní pediatr Dr. Mohammad Wassim Maaz. „Můj přítel, Dr. Muhammad Waseem Maaz, nejlepší pediatr ve městě, byl při útoku zabit. Během dne pracoval v dětské nemocnici a v noci pak na akutním příjmu v nemocnici Al Quds. Byl přátelský, milý a rád žertoval. Byl to nejoblíbenější doktor v nemocnici,“ uvedl podle britské organizace The Syrian Campaign ředitel tamní dětské nemocnice.

Opozice spolu s USA útok připsaly syrské vládě, která to ale odmítla. Rusko, které je spojencem Damašku, dokonce oznámilo, že nemocnici mohlo zasáhnout letadlo koalice, která bojuje proti Islámskému státu a kterou vedou USA. Tato koalice to ale vyloučila.

Video  Nálet na nemocnici v syrském Aleppu  - YouTube/ABC, Channel 4
Video se připravuje ...

sores ( 3. května 2016 16:41 )

Pokud jde dobrovolně evropan do těchto vražedných států zákonitě musí počítat s tím že nemusí přežít!!! Neštěstí je, že muslim na 100% věří na posmrtný život a tudíž se nebojí smrti a vraždí jako pominutý.

rizek.j ( 3. května 2016 16:39 )

Tady je jeden příklad za všechny. Rebel útočí ze střechy nemocnice v severosyrském městě Azaz americkým protitankovým systémem TOW na kurdský tank. https://www.youtube.com/watch?v=eIqwwK9Og3A Je to jejich obvyklá taktika. Ta nemocnice dostala později též zásah a naše média se mohla zbláznit. Věřím tomu, že nemocnice v Allepo byla základnou banditů spoléhajících se, že na nemocnici se neútočí.

santikxauz ( 3. května 2016 15:19 )

Zajímavé,když bombardují ušáci,tak se píše,že byli zabiti teroristé,když bombarduje kdokoliv jiný,tak se píše,že byli civilisté.

Velemak ( 3. května 2016 15:04 )

"Říkají zdroje" jako je SOHR, tu vede JEDEN nedostudovaný číšník, "sleduje situaci z Londýna". Pak Česká televize, příklad to "objektivity"!! A pak prolhaná SS - Media, která lhala již o druhém přepadu Iráku!! To dokonce ti SS - Zločinci přiznali, že LHALI!!!!

1pepan ( 3. května 2016 13:54 )

V Německu je milion muslimských lékařů. Stačí se obrátit na Makrelu, ta už to zařídí.

Zobrazit celou diskusi