Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sourozenci jednou nebudou moci usnout, pak zemřou kvůli dědičné nemoci

Hayley (30, vlevo) a její bratr Lachlan (28) trpí fatální familiární insomnií. Lék na krutou nemoc neexistuje.
Hayley (30, vlevo) a její bratr Lachlan (28) trpí fatální familiární insomnií. Lék na krutou nemoc neexistuje.  (Autor: Reprofoto Youtube.com)
Autor: shp - 
2. května 2016
21:31

Jednoho dne půjdou do postele, ale nebudou moci usnout. Uvědomí si, že jejich vzácná nemoc se naplno projevila a že se spánku již nikdy nedočkají. Jejich vyhlídkami jsou pouze nespavost, utrpení a následná smrt. Australští sourozenci totiž trpí velmi vzácnou chorobou, kvůli které jednou nebudou moc usnout.

Reportérka Nine News Hayley Webb (30) a její bratr Lachlan (28) zdědili po své matce to nejhorší, co mohli. I když jim jejich milovaná maminka dala lásku a vychovala je, dala jim bohužel do vínku fatální nemoc.

Fatální familiární insomnie je velmi vzácná choroba, která postihuje méně než jednoho člověka z 10 milionů. Bohužel je smrtelná a neléčitelná. U člověka se projevuje postupně. Nejdříve nenápadně, poté přichází nespavost, poté nemožnost usnout a nakonec se postižený nemůže ani hnout a umírá.

Haley si uvědomila, jak je vážně nemocná, když byla v pubertě. „Když jsem byla čerstvě náctiletá, pamatuji si, jak jsem si toho začala být vědomá. Moje babička začala být nemocná a umírala,“ vzpomíná smutně Haley, které se jako reportérce v televizi vede dobře.

Její zrak odešel, měla známky demence, blouznila z halucinací a nemohla mluvit. Nakonec ji diagnostikovali FFI. To bylo poprvé, kdy jsem uvědomila, že ta nemoc existuje,“ dodala Australanka. Nemoc si postupně vzala i tetu a maminku sourozenců.

Přesto jsou sourozenci odhodlaní žít naplno až do konce. A to i když ví, že konec bude trpký. „Může se to stát zítra, ale než budeme v nebezpečné zóně, tak pravděpodobně máme před sebou ještě 10 normálních let. Snad se do té doby najde lék,“ doufá blonďatá Haley.

magistergrammaticus ( 3. května 2016 03:57 )

PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE PŘED SMRTÍ SI JEŠTĚ KAŽDÝ NADĚLÁ ASPOŇ 5 DĚTÍ, ABY MOHLY POKRAČOVAT V RODINNÉ TRADICI.

lesnismes ( 3. května 2016 00:35 )

Zvlastni situace.A co je zhulit jako kone ,to by snad mohlo zabrat ne.No a potom je hodit do umeleho spanku jako sumachra.No vidis blesku, tohle je na nobelovku!!!

Zobrazit celou diskusi