Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Polští pohraničníci nepustili Putinovy Noční vlky dál. Kvůli bezpečnosti

Autor: ČTK, tmp - 
1. května 2016
16:10

Polští pohraničníci v neděli nepustili ruské motorkáře z klubu Noční vlci na své území. Podle ruské agentury TASS je na polsko-běloruském přechodu v Terespolu několik hodin prověřovali a nakonec průjezd nikoho z nich do Polska nepovolili. Motorkáři prý očekávají oficiální vysvětlení.

Vstup do Polska už dříve zakázalo Nočním vlkům polské ministerstvo zahraničí s odvoláním na bezpečnostní důvody. Moskva proti postupu polských úřadů podala diplomatický protest. Motorkáři mají namířeno do Berlína, kde chtějí 9. května uctít památku vojáků Rudé armády padlých za druhé světové války. Jejich trasa měla vést přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko.

Ruské úřady i média věnují anabázi motocyklistů mimořádnou pozornost, protože k jejich hnutí se hlásí i prezident země Vladimir Putin. Šéf Kremlu čas od času navštěvuje jejich akce, které kritici označují za srazy krajních nacionalistů a pravicových radikálů. Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se neúčastní.

Ani pas nestačil

Podle TASS dnes Poláci do země nepustili nikoho z ruské kolony, a to prý ani bikery s pasy některého ze států Evropské unie. Na polské straně hranic své druhy podle ruské agentury očekávali kolegové z Polska, Německa, Slovenska a Česka. Ti teď prý míří do Varšavy, kde chtějí uctít památku padlých sovětských vojáků.

Zaldostanov se podle ruských médií nechal slyšet, že existuje náhradní plán pro případ, že motorkáři narazí na polských hranicích na potíže. Vůdce ruské kolony Andrej Bobrovskij novinářům řekl, že ještě před příjezdem Nočních vlků do Terespolu proniklo do Polska několik jiných bikerů, kteří budou po dohodnuté trase pokračovat.

Na mysli měl možná jinou skupinu ruských motorkářů v čele s kaliningradským gubernátorem, která navštívila v sobotu polské město Braniewo. Na rusko-polských hranicích v sobotu podle ruských médií polští pohraničníci do země nepustili jen dva bikery, kteří se netajili příslušností k Nočním vlkům. Ostatní do Polska vjeli.

Ruská skupina chce v Braniewu uctít památku 32 000 padlých sovětských vojáků, pochovaných na místním hřbitově.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 2. května 2016 07:13 )

ruské fašistické špíny společně s hitlerem obsadily Polsko, čsr , hitler sudety 1938 ,dnes mají mučírny russka na svém území a okupační základnu russka na území Sýrie , komunistickofašistická diktatura ukazuje svou pravou tvář ,co je ruským z.j.e.b.ů.m po tom co polští pohraničníci dělají v evropě ,je to jejich právo pustit si koho chtějí,ruští fašisti byli nejbližší spojenci hitlera takže dnes se nijak nezměnili jen se vrátili ke své původní podobě

zdenekk-vegeta ( 1. května 2016 21:50 )

Naprostý souhlas.

sendrasak ( 1. května 2016 19:55 )

Rusáci Polákům nikdy nic dobrého neudělali, nedivím se, že tu pakáž nepustili.

pulsar ( 1. května 2016 18:59 )

tgbg ( 1. května 2016 18:57 )

Polákům se nedivím, že si do země nepustili ruský d*o*b*y*t*e*k. 30 000 zavražděných zajatých Poláků v Katyni od zbabělých ruských nacistů jim stačilo.

Zobrazit celou diskusi