Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristé z ISIS ve volných chvílích rybaří, dochází jim peníze

Autor: mb - 
29. dubna 2016
13:44

Džihádisté z teroristické organizace Islámský stát mají finanční potíže, pokles příjmů z prodeje ropy se rozhodli vyřešit v kapitalistickém duchu. Vrhli se na obchodování s ojetými automobily a velkoprodej ryb. Na frontu také začali posílat kromě mužů i ženy, které se stále častěji účastní bojových operací.

„Způsob financování teroristů se změnil v porovnání s tím, když došlo k vyhlášení chalífátu před dvěma roky. Poté, co armáda převzala kontrolu nad několika ropnými poli, které do té doby okupoval Islámský stát a financoval tím své aktivity, ISIS se uchýlil k netradičním způsobům financování svých aktivit,“ stojí ve zprávě iráckých expertů.

Dle iráckých odborníků se teroristé vrhli na velkoprodej ryb, na sever od Bagdádu se nacházejí četná jezera a oblast ovládá Islámský stát. Zároveň teroristé uvalili „desátek“ na všechny obyvatele v oblasti. Deset procent svého zboží či příjmů musí odvádět i obchodníci vstupující na území džihádistů.  Krom toho nyní extremisté též obchodují s ojetými automobily.

Nehledě na to, že Islámský stát byl kvůli ztrátě některých ropných polí nucen diverzifikovat zdroj svých příjmů, výnosy z ropy stále zůstávají hlavním zdrojem financování. Nelegálně vytěženou ropu prodává zejména do Turecka. Téma pašování ropy z Iráku a Sýrie prozkoumává např. tento dokument.

Příjmy Islámského státu se kdysi odhadovaly na skoro 3 miliardy dolarů ročně (zhruba 69 miliard Kč). Značné ztráty způsobuje islamistům bombardování ropných konvojů ruským letectvem, Američané zase zneškodnili několik „bank“ teroristů v celkové hodnotě 800 milionů dolarů (zhruba 19 miliard Kč).

Islámský stát byl také donucen snížit výplaty svým bojovníkům. Šéf Europolu Rob Wainwright upozornil na fakt, že Islámský stát začal posílat do předních bojových linií i ženy. Důvodem však nejsou pouze finance či nedostatek bojovníků-mužů. „Poprvé pozorujeme, že jsou ženy trénovány pro boj. Je to způsobené více důvody, některé opravdu chtějí být džihádistky,“ prozradil Wainwright s tím, že mnoho z nich je trénováno pro sebevražedné mise.

pekaaaros ( 29. dubna 2016 17:34 )

Terorismus je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Džihád (arabsky جهاد‎‎) je termín označující náboženskou povinnost muslimů usilovat o obranu a rozšiřování islámu ve vlastním srdci i ve světě. Terorista je třeba člověk z ETA. těmhle bych spíš říkal Džihádisté. Protože my furt jakoby nechceme chápat, o co tady jde. Tohle nejsou nějaký obyčejní teroristé, ale bojovníci, co s náma vedou náboženskou válku. Ale že v ní jsme, si vůbec nepřiznáváme. Proto Brusel, proto vlakáč v Madridu 2004, proto Londýn 2006 atd atd. proto Paříž 2015. my jim furt mírumilovně říkáme teroristé, ale jsou to svatí válečníci, vyhlásili nám válku a vedou ji s námi. a my ne a ne to pochopit a odpovědět jim. takže bůh s námi a zlej pryč.

Zobrazit celou diskusi