Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nálety zabily až 60 osob v důležité syrské nemocnici. Dochází jídlo i léky

Autor: ČTK, tmp - 
28. dubna 2016
22:12

V noci na čtvrtek zemřelo až 60 osob při náletu na nemocnici v syrském Halabu. Nejméně 14 z obětí jsou pacienti a zdravotníci. Syrská opozice a USA obviňují z útoku syrskou vládu, ta obvinění popírá. Podíl na incidentu popírá i Rusko, které naopak viní koalice zemí bojujících proti Islámskému státu pod vedení USA. To zase popírá americké ministerstvo zahraničí. 

Muhammad Allúš, který byl opozičním vyjednávačem na mírových rozhovorech v Ženevě, z útoku obvinil vládu prezidenta Bašára Asada. Syrská armáda popřela, že by útok podnikly její letouny, uvedla státní televize.

Nálet ale podle USA nesl stejné znaky jako předchozí útoky syrské armády na podobná zařízení, uvedla agentura Reuters. Americký ministr zahraničí John Kerry projevil nad incidentem rozhořčení a řekl, že útok byl zřejmě záměrný. Zároveň naléhavě vyzval Rusko, aby vyvinulo nátlak na Asadův režim, aby neútočil na civilisty.

Útoky na důležitou nemocnici v Sýrii si vyžádaly až 60 obětí. Útoky na důležitou nemocnici v Sýrii si vyžádaly až 60 obětí. | Reuters, EPA, AP

Podle zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury nešlo o nešťastnou náhodu. Ruské ministerstvo obrany dnes tvrdilo, že podle jeho informací poprvé po dlouhé přestávce letěl nad Halabem stroj patřící jednomu ze států takzvané koalice proti Islámskému státu. Americká diplomacie ale prohlásila, že v oblasti nebyly žádné koaliční síly.

Docházejí léky i jídlo

Mezinárodní výbor Červeného kříže upozornil, že Halab je na pokraji humanitární katastrofy. Nemocnice, která byla terčem nočního útoku, byla podle něj jednou z hlavních ve městě. Její provoz zajišťovaly společně Lékaři bez hranic a Červený kříž. Šéfka této zdravotnické organizace v Sýrii Marianne Gasserová řekla, že útok na nemocnici je „nepřijatelný“, ale bohužel není ojedinělý. Podle Červeného kříže docházejí zásoby potravin a léků a kvůli bojům zřejmě nebudou moci být doplněny.

Jak uvedla organizace Lékaři bez hranic s odvoláním na místní zaměstnance, nemocnice Kuds byla zničena během minimálně jednoho náletu. Ten budovu zasáhl přímo a zcela ji zničil. Další letecké údery zasáhly blízké okolí nemocnice. „Lékaři bez hranic kategoricky odsuzují tento skandální útok na další zdravotnické zařízení v Sýrii,“ uvedla Muskilda Zancadaová, která má na starosti misi Lékařů bez hranic v Sýrii.

Útoky na důležitou nemocnici v Sýrii si vyžádaly až 60 obětí. Útoky na důležitou nemocnici v Sýrii si vyžádaly až 60 obětí. | Reuters, EPA, AP

„Tento ničivý útok zlikvidoval nemocnici, která byla pro Halab mimořádně důležitá. Bylo to hlavní spádové středisko pro dětské pacienty v oblasti. Proč toto krveprolití neodsoudí někdo z lidí, kteří mají možnost a povinnost ho zastavit?“ dodala.

Jde o válečný zločin?

Allúš sdělil agentuře AP, že násilnosti páchané vládními silami dokazují, že „atmosféra není příhodná pro jakoukoli politickou akci“, a noční útok označil za „válečný zločin“ Asadovy vlády. Za tyto zločiny musí být kdokoli, kdo tyto masakry spáchal, souzen válečným tribunálem. Vyjednávací stůl nepotřebuje, řekl Allúš.

Kvůli bojům se minulý týden stáhla opozice z ženevských mírových jednání, která de Mistura zprostředkovává. Opozice navíc pohrozila bojkotem příštího kola, pokud vláda útoky nezastaví. Kvůli ofenzivě z Halabu v minulých dnech uprchlo ze svých domovů na 40 000 lidí.

V Halabu se bojovalo také dnes a podle organizace syrských ochránců lidských práv tam od rána přišlo o život 38 civilistů, a to jak ve vládou kontrolované části, tak ve čtvrtích držených povstalci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 29. dubna 2016 10:34 )

kdo okupuje Hallab...tam kde vládne Asád je klídek, jak zajimavé!

santikxauz ( 29. dubna 2016 03:13 )

USA je zlo,která vyvolává války na celém světě.

Zobrazit celou diskusi