Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vedení Volkswagenu je rekordně „ve vatě“. Automobilka sama v obří ztrátě

Autor: ČTK, mb - 
28. dubna 2016
16:15

Šéfové Volkswagenu si za loňský rok přerozdělí téměř dvě miliardy korun. Automobilka oznámila, že vyplatí 12 současným a bývalým členům správní rady 63,24 milionu eur (1,7 miliardy Kč). V roce 2015 firma přitom vykázala rekordní ztrátu zejména kvůli skandálu s falšováním emisí. Volkswagen se brání, že zrušil část bonusů. Doplatí je však později v případě, že budou splněna určitá kritéria výkonu.

Už minulý týden Volkswagen uvedl, že kvůli nákladům spojeným s emisním skandálem vykázal rekordní celoroční ztrátu 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard korun). V roce 2014 přitom vydělal téměř 11 miliard eur, tedy skoro 300 miliard korun.

Náklady související s emisním skandálem loni Volkswagen připravily o zhruba 16,2 miliardy eur (437,4 miliardy korun). Odbyt automobilů z koncernu Volkswagen loni klesl o dvě procenta na zhruba deset milionů vozů. Celkové tržby společnosti nicméně stouply o více než pět procent na 213,3 miliardy eur.

Jednotlivé značky automobilky v rámci celé skupiny nyní pracují na snižování nákladů. „Víme, že rok 2016 bude dalším velmi náročným rokem pro skupinu Volkswagen,“ řekl generální šéf VW Matthias Müller a dodal, že firma dělá pozvolné pokroky v objasňování emisního skandálu. Oprava dotčených vozů bude podle něj nejdůležitějším úkolem firmy, dokud nebude opraven poslední vůz.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních aut Volkswagen (VW), Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladních MAN, Scania a užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi