Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalé kněze čeká soud kvůli sexuálnímu zneužívání dětí. Obětí je skoro 100

Autor: ČTK - 
27. dubna 2016
22:18

Trojici katolických kněží v americkém státě Pensylvánie čeká soudní proces kvůli jejich údajnému krytí učitele z katolické školy obviněného ze zneužívání dětí. Podle agentury AP o tom ve středu rozhodl soud po předběžném slyšení. 

Někdejší představení františkánského řádu v Pensylvánii Giles Schinelli, Robert D'Aversa a Anthony Criscitelli byli obviněni v souvislosti s případem duchovního Stephena Bakera. Toho téměř stovka studentů katolické střední školy ve městě Johnstown zažalovala kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování, jemuž byli vystaveni v 90. letech, kdy byl Baker jejich učitelem tělocviku.

Muži, kteří byli přímo odpovědní za Bakerovo přijetí a měli na starost dohled nad jeho činností, podle obžaloby neinformovali vedení školy o tom, že Baker čelil obviněním již na minulé škole, kde působil v 80. letech.

Soud ve čtvrtek vyslechl ředitele školy, který o Bakerově minulosti nevěděl. „Zjevně by nebylo vhodné někoho takového pro práci s dětmi najmout,“ řekl soudu podle AP.

Je to moc dávno?

Obhájci obžalovaných kněží argumentovali tím, že Baker se měl věnovat zejména věrouce a tělocvik začal učit příležitostně jako dobrovolník. Podle advokátů navíc od údajného prohřešku obžalovaných uplynula příliš dlouhá doba, aby mohli být souzeni. Soudce však s těmito argumenty nesouhlasil a trojici tedy čeká proces.

Přes 90 studentů se připojilo k hromadné žalobě, která po Bakerovi požaduje odškodnění ve výši v přepočtu 193 milionů korun. Baker spáchal sebevraždu poté, co obvinění vyšla najevo. Katolická církev v USA řešila v minulých letech řadu případů zneužívání dětí kněžími. Za utajování zneužívání byl například před čtyřmi lety odsouzen jiný pensylvánský kněz ke třem letům vězení.

hejhej ( 28. dubna 2016 11:31 )

To je ta církevní faleš. Pod rouškou víry páchají nejhroznější zlo - zneužívání dětí. To nejsou kněží, ale úchylná hovada.

al.bunda ( 28. dubna 2016 06:37 )

A proto papež tak vítá imigranty,tam je hošíků ktreří se dají koupit za mrzký peníz přehršle Víte jak japonci nazývají pedofilního kněze? "ŠUKAHOŠIKA"

kradu ( 28. dubna 2016 06:21 )

pedofilní dob.ytkové .Jan Žižka už to věděl co jsou zač černopr.delníci

provokaterka ( 28. dubna 2016 05:08 )

Inkvizice,sexuální,zabírání majetku,zneužívání = vizitka církve.

sovca ( 28. dubna 2016 04:46 )

Kdyby existoval bůh,oni by byli první,které by měl potrestat a nečekal by na světskou spravedlnost.

Zobrazit celou diskusi