Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Slovenská vláda získala důvěru, i když je Fico na ARO. A jeho parťák po operaci

Autor: ČTK, mts - 
26. dubna 2016
21:00

Slovenský parlament v úterý podle očekávaní schválil programové prohlášení nové vlády premiéra Roberta Fica a vyslovil jí důvěru. Kabinet podpořilo 79 ze 142 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina. Zástupci menšinové opozice hlasovali proti nebo se zdrželi. Znovuzvolený premiér se hlasování neúčastnil, po operaci srdce leží na ARO.

Vláda složená ze stran Směr-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť slíbila v příštích čtyřech letech kromě jiného snížit podnikům sazbu daně ze zisku, dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, vytvořit v pětimilionové zemi 100 tisíc nových pracovních míst, vynakládat více peněz na školství či zintenzivnit boj proti korupci.

Slovenský parlament o programu koaličního kabinetu, který v úřadu po březnových volbách vystřídal předchozí jednobarevnou vládu Ficova Směru-SD, jednal od začátku minulého týdne. V rozpravě, kterou provázely slovní výpady poslanců vůči zástupcům opačného politického tábora, vystoupilo několika desítek zákonodárců ze 150členné sněmovny.

Opozice označila programové prohlášení za málo konkrétní a nedůvěryhodné. Ekonomové zase kritizovali, že nová vláda ustoupila od dosavadního záměru Slovenska dosáhnout vyrovnaného rozpočtu již v roce 2018.

Nespokojenost se záměry kabinetu vyjádřili i zástupci učitelů a zdravotníků, protože kabinet nehodlá splnit všechny jejich požadavky. Právě problematický stav slovenského školství a zdravotnictví byl jedním z hlavních témat předvolební kampaně, a to i v souvislosti s dřívějšími protesty učitelů a zdravotních sester.

Chyběl Fico i šéf sněmovny

Při hlasování poslanců o programovém prohlášení vlády chyběli ve sněmovně předsedové dvou nejsilnějších koaličních stran. Trojnásobný premiér a předseda Směru-SD Fico stejně jako šéf sněmovny a SNS Andrej Danko byli dříve hospitalizováni a v uplynulých dnech se oba podrobili operaci.

Premiér se nyní na ARO v bratislavském kardiologickém centru zotavuje po operaci srdce. Podle médií mu zavedli dvojitý by-pass.

Kvůli problémům se srdcem Fico zrušil i plánovanou návštěvu České republiky. Měla to být jeho první zahraniční cesta v roli znovujmenovaného premiéra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi