Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nucená manželství dětí v Británii? Policie to neřeší, bojí se nařčení z rasismu

Autor: mb - 
26. dubna 2016
21:10

Děti školního věku jsou nuceny k manželství přímo v Evropě. Problém je nejrozšířenější mezi pákistánskou komunitou v Británii a policie případy nevyšetřuje, protože se bojí nařčení z rasismu. Obvinění vznesla v britských médiích bojovnice za lidská práva Yasmin Choudhury (46).

„Nízká objasněnost případů přinuceného manželství je důsledkem bázlivého přístupu policie a úřadů, které se bojí být nařčeny z rasismu a vměšování do národních kultur,“ píše lidsko-právní aktivistka Yasmin Choudhury.

Problém se podle této zprávy týká hlavně pákistánské komunity, hned za ní je indická a bangladéšská menšina. Společenskou debatu rozvířil případ teprve osmiletého chlapce, který se stal obětí nuceného manželství. Na kauzu nedávno upozornila britská média.

Na rozdíl od domluveného manželství, kdy rodiče vybírají pro svou ratolest budoucí polovičku a ženich či nevěsta mají možnost partnera odmítnout, v případech nuceného manželství je nesouhlas vyloučený.

Jak nucené manželství vypadá v praxi, popsala sama Choudhury, která je bangladéšského původu: „Když mi bylo sedm, odjela jsem do domoviny mého otce, Bangladéše. Poprvé jsem tam zažila nucené manželství, když vdávali 17letou slečnu. Když si dívky prohlížely fotku ženicha, smáli se a posmívali se jeho malému, křehkému tělu a brýlím s tlustými dioptriemi. Nevěsta plakala…“

Skutečný děs ale nastal dle Choudhury v den svatby. „Omdlela a vychrstli na ni vodu. Pak ji odtáhli do sprchy… Ona mezitím křičela: Jsem sirotek bez otce, proto se musím oženit s ošklivým mužem,“ popsala aktivistka traumatizující zážitek.

51 případů nuceného manželství v jediném hrabství

Británie má sice přísné zákony, které trestají ty, kteří by nutili nezletilé k manželství. Jenže jejich praktické uplatňování je vlažné. Podle ostrovních médií bylo v jednom britském hrabství za rok zaznamenáno 51 případů nuceného manželství. Policie ovšem většinu z nich (35) odložila kvůli „problémům se zajištěním důkazů“.

Zákon trestající organizátory nucených manželství byl přijat již před dvěma lety, ale na základě této právní legislativy byl odsouzen pouze jeden muž. Aktivisté přitom odhadují případy nucených manželství v Británii na stovky.

tetahb ( 27. dubna 2016 08:13 )

buď trochu chlap, postav se a řekni: Já se nechci oženit se starým ošklivým...

prycsnima ( 26. dubna 2016 23:46 )

 Chtěli obohatit,tak jsou obohaceni. Britská menšina může tak akorát držet hubu a krok.

1pravda1 ( 26. dubna 2016 22:03 )

Vaše vina, když jste Británii předali jiným národům, a ještě je živíte. Na co EU, když se bojí dodržovat i vlastní ústavu a zákony na svém území!

mandat ( 26. dubna 2016 21:39 )

Kdo pise tyhle clanky ? U nas se devcata vdavaji a chlapci se zeni, tak si laskave opravte ten vyraz, divka kricela, ze.kdyz nema otce a je sama ,tak se musi ozenit se starym osklivym chlapem.

Zobrazit celou diskusi