Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vypálené broky a slzný plyn. Policie se s demonstranty v Egyptě „nemazala“

Autor: mts, ČTK - 
25. dubna 2016
18:30

Slzný plyn a střelbu broky použili egyptští policisté, aby rozehnali stovky demonstrantů vyzývajících k odstoupení prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Policie rovněž zadržela desítky lidí. Protesty se konaly kvůli nedávné dohodě o navrácení dvou ostrovů Saúdské Arábii.

Střety na náměstí ve městě Gíza, které patří k metropolitní oblasti Velká Káhira, se odehrály za situace, kdy byly v egyptské metropoli rozmístěny tisíce policistů a vojáků. Už několik dní před protesty začala policie zatýkat aktivisty, novináře i právníky.

Pořádková policie podpořená obrněnými vozy zaujala pozice i na náměstí Tahrír, které bylo hlavním dějištěm protestů během revoluce v roce 2011.

Na náměstí v Gíze se v pondělí shromáždilo asi 500 demonstrantů, kteří vykřikovali hesla jako „Odstup!“ či „Chléb, svoboda, ostrovy patří Egyptu!“ Policisté na místo dorazili asi o deset minut později a ihned začali střílet broky a zasahovat slzným plynem. Demonstranti se následně rozutekli do vedlejších ulic.

Podle demonstrantů protesty ukazují, že opozice vůči vládě v zemi sílí. „Jde o úplně něco jiného, než jsme zažívali za uplynulé dva roky,“ citovala agentura Reuters jednu z účastnic demonstrace. „Lidé nám například mávají z balkónů,“ dodala.

Egyptská vláda při nedávné návštěvě saúdskoarabského krále Salmána oznámila navrácení ostrovů Tírán a Sanáfír, které leží v ústí Akabského zálivu do Rudého moře. Vláda tvrdí, že ostrovy patří Saúdské Arábii, která v roce 1950 jen požádala Egypt, aby oblast chránil před Izraelem.

Židovský stát se ostrovů zmocnil v roce 1967, na základě mírové dohody z roku 1979 je ale Egyptu vrátil. Egypťané v reakci na toto tvrzení zaplnili sociální sítě nejrůznějšími odkazy na staré mapy, které podle nich dokazují, že vlastníkem ostrovů je Egypt.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi