Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Mám nález u žaludku,“ potvrdil šéf parlamentu Danko. Čeká ho operace

Autor: ČTK, mb - 
25. dubna 2016
11:05

Jen pár dní poté, co slovenský premiér Robert Fico (51) podstoupil operaci, pod skalpel musí další vysoce postavený slovenský politik. Předseda parlamentu Andrej Danko (41) podstoupí operaci žaludku v Národním onkologickém ústavu.

„Mám nález v oblasti žaludku a záleží na průběhu a postupu operace, ale věřím, že všechno zvládneme a budeme moci dále pracovat, bojovat a někdy přijmout i rány, které bolí,“ prozradil Danko slovenské televizi TA3. Šéf SNS (Slovenské národní strany) prozradil, že se na jeho zdraví podepsalo hektické pracovní tempo: „Odoláváte tisícům útoků, dostáváte politické facky, podpásovky,“ dodal Danko.

Osobní lékař předsedy parlamentu je pak přesvědčen o hladkém průběhu operace i příznivé prognóze rekonvalescence. „Je mladý, zvládne to. Po operaci bude na dietě, ale pak bude moci vést plnohodnotný život jako doposud. Za tři nebo čtyři týdny by mohl být opět v práci,“ domnívá se doktor Bubán. Jaké přesně zdravotní potíže Danka trápí, slovenská média zatím neupřesnila.

Zpráva o hospitalizaci vysoce postaveného slovenského politika přichází jen několik dní poté, co premiér Fico podstoupil operační zákrok v bratislavském kardiologickém centru. „Kardiochirurgický zákrok probíhal standardním způsobem, pacient je v současnosti absolutně stabilizovaný,“ uvedl přednosta kliniky kardiochirurgie Michal Hulman po operaci Roberta Fica.

Bližší informace o zákroku zdravotnické zařízení na přání premiéra a jeho rodiny neuvedlo. Podle listu Denník N lékaři jednapadesátiletému Ficovi z důvodu zúžených cév voperovali trojnásobný bypass.

Předseda slovenské vlády před více než týdnem sám vyhledal kardiologické centrum, kde pak zůstal na pozorování po vyšetřeních, která podle ústavu nepotvrdila ani nevyvrátila podezření na infarkt.

Operaci se loni v červnu podrobil také bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič (75), který byl hospitalizován na bratislavské onkologii. Před pěti lety, kdy byl ještě ve funkci, mu lékaři operovali kyčelní kloub.

Miniinvazivní artroskopickou operaci kyčelního kloubu podstoupil v srpnu 2015 v plzeňské nemocnici prezident Andrej Kiska (53).

Letos v březnu byl ve vážném stavu převezen do bratislavské nemocnice bývalý prezident Michal Kováč (85), který již delší dobu trpí Parkinsonovou chorobou. V lednu 2007 slovenští lékaři voperovali čtyřnásobný bypass někdejšímu premiérovi z 90. let Vladimíru Mečiarovi (73).

V roce 2000 tehdejší prezident Rudolf Schuster (82) po protržení střeva a operacích v Bratislavě zápasil o život, než byl na žádost rodiny převezen do rakouského Innsbrucku. Tamním specialistům se podařilo hlavu státu zachránit.

ivoadler ( 25. dubna 2016 14:35 )

Komunisti vládli přes 40 let. Myslí si současná vládní sebranka, že jim to vydrží taky tak dlouho? Vývoj se zrychluje!

Zobrazit celou diskusi