Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úsměv od ucha k uchu: Merkelová se shodla s Obamou ohledně obchodu i uprchlíků

Autor: ČTK, tmp - 
24. dubna 2016
17:54

Přátelské úsměvy, milé pohledy. Tak vypadali dva nejmocnější světoví lídři po nedělením setkání. Tam se Barack Obama s Angelou Merkelovou shodli na tom, že Spojené státy a Evropská unie musejí pokročit v jednáních o chystané dohodě o volném obchodu TTIP. Oba politici také vybídli k pokroku v ukrajinském konfliktu. 

Německo je v Evropské unii zemí, která nejsilněji pocítila dopady migrační krize. Do země loni přišlo asi 1,1 milionu migrantů především z Blízkého východu a severní Afriky, kteří požádali nebo chtějí požádat o azyl. Všechny členské státy unijní osmadvacítky ale vstřícný postoj k přijímání běženců nesdílí. Omezení počtu lidí přicházejících do Německa žádala podle únorového průzkumu i většina Němců.

Podle Obamy dává Merkelové v otázce přístupu k běžencům za pravdu historie. „V tomto globalizovaném světě je pro nás velmi složité jenom stavět zdi,“ řekl Obama na společné tiskové konferenci v severoněmeckém Hannoveru. O „odvážném postoji“ kancléřky a mnoha dalších Němců hovořil i v rozhovoru pro sobotní list Bild.

Státníci se vyjádřili také k situaci v Ukrajině. Obě země kladou podle Merkelové velký důraz na to, aby byly loňské dohody z Minsku o příměří na východě Ukrajiny co nejdříve převedeny do praxe.

„Stále nemáme stabilní příměří,“ řekla kancléřka, která prý s Obamou podrobně jednala o dalších nutných krocích. Podle Obamy panuje mezi oběma politiky shoda na tom, že západní sankce proti Rusku kvůli ukrajinské krizi mohou být zrušeny jedině tehdy, až se objeví politické řešení pro východní Ukrajinu.

Americký prezident rovněž vyjádřil hluboké znepokojení nad nedávnou eskalací násilností v Sýrii, kde pokračuje občanský konflikt. Merkelová věří, že mírové rozhovory o Sýrii, které mají pokračovat příští týden, by mohly vyústit k vytvoření oblastí, kde by se Syřané mohli cítit uchráněni před bombardováním.

Pro Obamu to je zřejmě poslední návštěva Německa ve funkci amerického prezidenta. Šéf Bílého domu během tiskové konference nazýval kancléřku křestním jménem a označil ji za přítele a spolehlivého partnera. Oba politici také apelovali na pokrok v jednáních o chystané dohodě o zóně volného obchodu mezi EU a USA.

kuniksicht ( 30. dubna 2016 12:57 )

 Blbost, když by nebylo USA, tak zde budeš mít Rusa na věčný časy a nebo nějakého šikmookeho. Si nevyberes.

bizon_pepa ( 27. dubna 2016 09:12 )

Sakra, to je hloupost. Proc tady neni byt adolescentum do 13 let zakazan pristup.

asijo ( 25. dubna 2016 01:49 )

Jak by bylo na světě krásně bez USA,žádní uprchlíci,na Ukrajině klid a mír.

corsa ( 24. dubna 2016 20:55 )

Jak se mohla Merkelová shodnout s Obamou ohledně obchodu s EU? Ona přece není představitelem EU, je jen německá kancléřka...!!!!!

montevideo ( 24. dubna 2016 20:24 )

Kdyby ti, Obamo, takto řádili kriminální živly na mexické hranici, taky bys byl odvážný ?

Zobrazit celou diskusi