Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stop Temelínu i uprchlíkům: Prezidentské volby v Rakousku ovládl populista Hofer

Autor: ČTK - 
24. dubna 2016
17:22

První kolo nedělních rakouských prezidentských voleb vyhrál pravicový populista ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer. Po sečtení všech hlasů včetně těch zaslaných korespondenčně to v pondělí večer oznámilo spolkové ministerstvo vnitra. Do druhého kola spolu s ním postupuje z druhého místa expředseda strany Zelených Alexander Van der Bellen.

Hofera v prvním kole voleb podpořilo téměř 1,5 milionu voličů. Získal 35,05 procenta hlasů. S 21,34 procenty skončil na druhém místě nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Van der Bellen. Co do počtu hlasů ho Hofer porazil ve všech spolkových zemích kromě Vídně. O to, kdo nakonec zasedne v Hofburgu, se oba kandidáti utkají 22. května.

Do druhého kola se neprobojovala bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Irmgard Grissová, která získala 18,94 procenta hlasů. Kandidáti vládních stran skončili na čtvrtém a pátém místě. Sociální demokrat Rudolf Hundstorfer získal 11,28 procenta hlasů a člen Lidové strany Rakouska (ÖVP) Andreas Kohl 11,12 procenta. Na posledním místě skončil s 2,26 procenty hlasů podnikatel ve stavebnictví Richard Lugner.

Volební účast dosáhla 68,5 procenta. Oficiálně Spolkový volební úřad (BWB) výsledky prvního kola vyhlásí až 2. května.

Přesvědčivé vítězství 45letého Hofera je velmi překvapivé, protože předvolební průzkumy mu přisuzovaly jen kolem 24 procent hlasů. Pro Svobodné to je na celostátní úrovni nejlepší volební výsledek v jejich historii.

Otřes parlamentem

Svobodní se ostře staví proti imigraci do Evropy a jsou také v Rakousku nejvýraznější politickou oporou protitemelínských aktivistů. Strana se vrací do formy, ve které byla v 90. letech pod vedením Jörga Haidera.

Kandidát Hofer v předvolební kampani prohlašoval, že by v případě svého vítězství ve volbách neváhal s rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb. Jejich politici často kritizují rakouskou vládu za nečinnost v otázce Temelína.