Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svoboda slova po turecku: Zadrželi nizozemskou reportérku za kritiku prezidenta

Autor: ČTK - 
24. dubna 2016
11:18

Turecké úřady zadržely v noci na neděli nizozemskou novinářku tureckého původu Ebru Umarovou na západě země kvůli kritice tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Podle agentury AFP nizozemské ministerstvo zahraničí záležitost pozorně sleduje a reportérku po jejím zatčení kontaktovalo. Nejde o první případ, kdy má i zahraniční novinář potíže s tureckými úřady kvůli kritickému hodnocení Erdoganova politického působení.

Umarová nedávno napsala ostrou kritiku hlavy státu v nizozemském listu Metro. Na svém twitterovém účtu napsala, že byla zadržena kvůli svým výrokům proti Erdoganovi na této internetové sociální síti.

Od Erdoganova nástupu do prezidentské funkce v srpnu 2014 vedou turecké orgány téměř 2000 soudních řízení proti umělcům, novinářům i dalším občanům, včetně nezletilců, pro urážku hlavy státu. Vesměs se postižení dopustili kritiky prezidentova autoritářství nebo ho obvinili z neschopnosti.

kradu ( 24. dubna 2016 15:38 )

by chtělo aby je putin vymazal z mapy ty šmejdy

noacojezase ( 24. dubna 2016 13:51 )

Až tě za to zavřou, pochopíš.

tgbg ( 24. dubna 2016 13:40 )

Jistě má v tom to zločinecké RUSSKO!!!!Ruský fašistický režim zaplavil Evropu milióny imigrantů díky ruskofašistické podpoře tyrana a vraha Asada. RUSÁCI BUDOU VYDÍRAT A NAPADAT DALŠÍ STÁTY PODOBNĚ JAKO UKRAJINU!!!! LIDI JE TO OPRAVDU DĚS. !!!A TO RUSKO AŤ TÁHNE DO P*DELE!!!! !!!

fotrpjotr ( 24. dubna 2016 12:04 )

Co na to povaleči z pražské kavárny,budete protestovat?😱

Zobrazit celou diskusi