Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srbsko volí nové představitele: Obyvatelům se do bolestivých reforem nechce

Autor: ČTK - 
24. dubna 2016
07:42

V Srbsku začaly předčasné parlamentní a místní volby. Jako jednoznačný vítěz z nich podle průzkumů vzejde hlavní strana vládní koalice Srbská pokroková strana (SNS) premiéra Aleksandara Vučiće. Premiér chce ve volbách potvrdit co nejsilnější mandát pro pokračování nezbytných, pro veřejnost však bolestivých reforem.

Otázkou je, nakolik silná jeho strana z voleb vyjde, zda znovu vytvoří s některou stranou koalici, a pokud ano, se kterou. Vučić se už dřív netajil, že má komplikované vztahy s vůdcem dosavadního koaličního partnera, Socialistické strany Srbska (SPS). 

Poslední průzkumy naznačují, že SNS (přesněji kandidátní listina „Aleksandar Vučić – Srbsko vítězí“, kterou strana kolem sebe vytvořila) by opět mohla získat kolem 50 procent hlasů (47 až 51 procent), což by jí za určitých okolností mohlo ve 250členné Národní skupštině přinést i dvoutřetinovou většinu.

Za SNS jsou podle sondáží s velkým odstupem druzí socialisté, které hodlá podpořit něco přes 12 procent voličů. Na jednotlivé strany silně rozdrobené „demokratické“ opozice tak mnoho hlasů nezbývá, a to tím spíš, že na třetí místo vyskočila Srbská radikální strana (SRS), které ankety přisuzují kolem osmi procent, což by pro ni znamenalo návrat do sněmovny po čtyřleté pauze. 

Kolem 8300 volebních místností se otevřelo v sedm ráno a uzavře se v osm večer středoevropského času. Na regulérnost hlasování dohlíží více než 1800 pozorovatelů, z toho 196 cizinců – z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), z Parlamentního shromáždění Rady Evropy a z některých zahraničních ambasád.

tgbg ( 24. dubna 2016 13:33 )

Tak především Srbsko chce do NATO. Před několika dny velké demonstrace.

hanka666 ( 24. dubna 2016 11:06 )

Tak především Srbsko nechce do NATO. Před několika dny velké demonstrace. A Kosovo bude chtít zpět, tam bude ještě veselo.

Zobrazit celou diskusi