Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim se opět chlubí odpálením rakety. Tentokrát z ponorky

Autor: ČTK - 
23. dubna 2016
15:22

Severní Korea v sobotu zřejmě odpálila balistickou raketu z ponorky u svého severovýchodního pobřeží. Podle agentury AP o tom informovaly jihokorejské vojenské zdroje, které si nepřály být jmenovány. Pchjongjang letos již podnikl několik raketových testů, včetně zkoušky jaderné zbraně, v rámci snahy o předvedení svých bojových kapacit.

Pokud se informace potvrdí, vzrostou tím ještě větší obavy z toho, jaké má KLDR vojenské možnosti, a to zejména ve Spojených státech, které se doposud cítily před tímto státem díky své vzdálenosti poměrně bezpečné.

Ponorky jsou od světových válek obávanou zbraní, protože mohou v cestě k protivníkovi překonávat obrovské podmořské vzdálenosti, aniž jsou zaznamenány. To platí hlavně od studené války, kdy ponorky s jaderným pohonem pluly oceány s náklady raket s jadernými hlavicemi.

KLDR již předvedla schopnosti svého ponorkového loďstva, když potopila v roce 2010 jihokorejskou válečnou korvetu Čchonan, na jejíž palubě zahynulo 46 námořníků.

V Severní Koreji se připravuje na začátek května sjezd jediné, vládnoucí politické strany – Korejské strany práce. Mnozí pozorovatelé jsou přesvědčeni, že vůdce Kim Čong-un bude chtít této příležitosti využít k tomu, aby prezentoval vývoj severokorejských vojenských kapacit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ruudazvostravy ( 23. dubna 2016 21:42 )

Paráda,napřet Kymčok sundá ÚSÁčům f Ňůjórku pár paneláků a pak bude f Kórejy na Tráfoskváre májová veselyce.

Zobrazit celou diskusi