Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Opilý kapitalisme, vrať se domů!“ Tisíce Němců demonstrovaly proti dohodě s USA

Autor: ČTK, tmp - 
23. dubna 2016
14:56

„Opilý kapitalisme, vrať se domů! Chceme spravedlivý obchod!“ Tak zní některé transparenty tisíců protestujících v severoněmeckém Hannoveru. Tam se v sobotu v předvečer návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy sešlo na demonstraci proti chystané dohodě EU a USA o volném obchodu (TTIP) na 35 000 lidí. Informovala o tom s odvoláním na údaje policie agentura DPA. Pořadatelé hovoří až o 90 000 demonstrantů. 

Kritici dohody tvrdí, že smlouva by mohla ohrozit stávající míru ochrany spotřebitelů i životního prostředí, kterou garantuje Evropská unie. Jednání o smlouvě o volném obchodu bude v neděli jedním z témat, které bude Obama s německými politiky probírat. Je ale velmi nepravděpodobné, že by dohoda byla schválena ještě před koncem jeho funkčního období v Bílém domě.

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů, zatímco koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.

„Všímám si toho, že odpor občanské společnosti (vůči dohodě) roste – a to nejen v Evropě, ale i v USA,“ uvedla v Hannoveru spolupředsedkyně strany Zelených Simone Peterová. „Tady demonstrují ti správní příznivci transatlantických vztahů - nejsme proti spravedlivé dohodě mezi Evropou a USA,“ uvedl další představitel opozičních Zelených Jürgen Trittin, podle něhož protestujícím vadí taková podoba dohody, která by zavedla zvláštní režim pro velké koncerny.

sendrasak ( 6. června 2016 09:20 )

To je dobře, že máš po náladě. 

hejhej ( 24. dubna 2016 13:12 )

Fuj!!!! Vidět dvě kreatury - Obamu a Merkelovou a mám po náladě.

hanka666 ( 23. dubna 2016 23:01 )

Rozpustte ten spolek.Kdo uteče vyhraje a poslední at zhasne. Po celé Evropě to bouří i když nám to naše TV neukazují. Eura se tisknou turbo rychlostí, celá EU se řítí do Prd..e. Je to neudržitelné, je to v ***i, je to v ***i.

ivoadIer ( 23. dubna 2016 21:53 )

Co se vám vybaví, když se řekne Evropská unie? Mám-li to shrnout do dvou základních hodnot, tak určitě mír a prosperita. Musíme mít stále na paměti, že dějiny evropského kontinentu jsou dějinami ničivých válek. To, že se státy dobrovolně vzdaly části své suverenity ve prospěch celku, vytváří historický unikátní zlom, díky němuž místo zbraní rozhodují ideje demokracie a vůle dohodnout se ve společném zájmu. Situace, kdy byla Evropa v důsledku ozbrojených konfliktů rozbitá, se už nemůže opakovat. A když mám na mysli mír, tak tím myslím mír v každém společenském ohledu - kulturním, politickém, ekonomickém i vojenském. Jinak se mi vybaví ještě pocit štěstí z toho, že padly hranice.

ivoadIer ( 23. dubna 2016 21:51 )

Den vstupu České republiky do EU, ŠPIDLO, TY NAŠE ZLATO Pátek – předvečer vstupu První květen 2004 vyšel kalendářně na sobotu. Vstup do Evropské unie mohli začít oslavovat Pražané a návštěvníci hlavního města už od pátku. Otevřeny byly informační stánky jednotlivých zemí EU, na Václavském náměstí vystoupil tehdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) i Ralf Dreyer, vedoucí delegace Evropské komise. U příležitosti vstupu do EU se konal v Národním divadle Evropský večer, během něhož vystoupily tři desítky pěvců, herců a tanečníků. Oslavné akce se zúčastnil premiér Špidla! V. Špidla: EU je největší inovací moderních dějin 2. května 2014 Vladimír Špidla v rozhovoru pro server iDNES zavzpomínal na vstup České republiky do Evropské unie. Zdůraznil přitom, že projekt společné Evropy je jednou z největších inovací moderních dějin. Jak vzpomínáte na den, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie? Na den, kdy se Česká republika zařadila mezi státy Evropské unie, vzpomínám s velkou radostí a uspokojením. Podařilo se nám totiž dosáhnout významného strategického cíle, který představoval pro zemi pozitivní obrat v mnoha aspektech společenského a kulturního života. Jasně si vybavuji jak své nadšení z výsledků referenda, tak příjemně povznesenou atmosféru na různých veřejných místech, kam jsem onen den přišel. Co se vám vybaví, když se řekne Evropská unie? Mám-li to shrnout do dvou základních hodnot, tak určitě mír a prosperita. Musíme mít stále na paměti, že dějiny evropského kontinentu jsou dějinami ničivých válek. To, že se státy dobrovolně vzdaly části své suverenity ve prospěch celku, vytváří historický unikátní zlom, díky němuž místo zbraní rozhodují ideje demokracie a vůle dohodnout se ve společném zájmu. Situace, kdy byla Evropa v důsledku ozbrojených konfliktů rozbitá, se už nemůže opakovat. A když mám na mysli mír, tak tím myslím mír v každém společenském ohledu - kulturním, politickém, ekonomickém i vojenském. Jinak se mi vybaví ještě pocit štěstí z toho,

Zobrazit celou diskusi