Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchrana planety v plném proudu: 171 zemí podepisuje klimatickou dohodu

Autor: ČTK - 
22. dubna 2016
19:00

Zástupci 171 zemí začali v New Yorku podepisovat klimatickou dohodu, která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na úvod procedury prohlásil, že svět závodí s časem a že skončila éra bezstarostné spotřeby. Za Česko úmluvu podepisuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Doba spotřeby bez následků skončila,“ řekl šéf světového společenství, jehož 171 členů podepisujících velkou mezinárodní dohodu během jediného dne vytváří nový rekord.

Ceremoniál zahájil herec Leonardo DiCaprio. Ceremoniál zahájil herec Leonardo DiCaprio. | EPA/ANDREW GOMBERT

Prvním signatářem dohody dojednané v prosinci v Paříži se stal francouzský prezident François Hollande, který prohlásil, že požádá parlament, aby dokument ratifikoval do léta. Čína, která patří k hlavním znečišťovatelům ovzduší, oznámila, že ratifikaci zvládne do září.

Základním cílem dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Samo ( 22. dubna 2016 22:38 )

Je naprostá hloupost se domnívat, že za oteplování Země může průmyslová revoluce. Během celkem nedávné historie bylo podobných oteplení a následně malých dob ledových hned několik, přestože neexistoval v té době žádný průmysl. Všechny tyto snahy jsou k ničemu a nepovedou k žádnému zlepšení klimatu, povedou jenom ke snížení kvality života a z chudých udělá ještě chudší- viz dotace na solární elektrárny 30 roků po 42 miliardách, k tomu zvýšená cena elektřiny pro konečné spotřebitele a vynucená rekonstrukce rozvodů elektřiny aby nedošlo vlivem solárních a větrných elektráren k tzv. Black outu. Když se to sečte, tak nás to bude stát do roku 2045 asi 2 biliony Kč.

Dannero ( 22. dubna 2016 20:54 )

člověk by se neměl plést přírodě do řemesla, ta se umí o sebe postarat mnohem lépe.Jakýkoli pokus o ekologii totiž končí fiaskem, například choromyslný nápad postavit na polích solární elektrárny i přes fakt že jediný kdo umí snížit CO2 z ovzduší jsou rostliny a zvlášť stromy které pojmou téměř tolik vzdušného CO2 kolik sami váží (v suchém stavu).

Zobrazit celou diskusi