Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chtěli rozpoutat teror ve Velké Británii: Soud jim dal doživotí!

Suhaib Majeed (vlevo) a Tarik Hassane chtěli rozpoutat ve Velké Británii peklo. Inspirovali se Islámským státem.
Suhaib Majeed (vlevo) a Tarik Hassane chtěli rozpoutat ve Velké Británii peklo. Inspirovali se Islámským státem.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: lm, ČTK - 
22. dubna 2016
18:23

Na doživotí poslal dnes britský soud do vězení dva muže, kteří plánovali teroristický útok inspirovaný organizací Islámský stát (IS). Informoval o tom zpravodajský web BBC. Britští mladíci, oba ve věku 22 let, chtěli v západním Londýně zabíjet vojáky či policisty.

Suhaiba Majeeda a Tarika Hassaneho soud už na konci března usvědčil ze spiknutí za účelem vraždy a přípravy teroristického činu. Prvnímu z nich dnes uložil trest odnětí svobody přinejmenším 20 a druhému 21 let, po nichž budou moci požádat o podmínečné propuštění. Hassane dostal o rok vyšší trest, neboť byl podle soudu mozkem celé akce.

Dva další muže, kteří Majeedovi a Hassaneovi opatřili zbraně k chystanému útoku, soud dnes poslal na šest a půl, respektive 11 let do vězení.

Mladíci plánovali během atentátu střílet z jedoucího mopedu. Terčem útoku mělo být okolí některé z londýnských policejních služeben či kasáren. Zbraně a munici u nich policie při razii v září 2014 nalezla.

Hassane a Majeed měli podle listu The Guardian vazby na mešitu, kterou navštěvoval také Mohammed Emwazi, médii přezdívaný džihádista John. Emwazi, který zahynul loni v listopadu v Sýrii při americkém náletu, uříznul na videích IS hlavy několika západním rukojmím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 22. dubna 2016 21:43 )

Odsoudí je a stejně dál podporují jejich Mohamedův Mein Kampf v mešitách.

Zobrazit celou diskusi