Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama přiletěl do Londýna a tlačí tu na Brity, aby koukali zůstat v EU

Autor: ČTK, tmp - 
22. dubna 2016
07:20

Evropská unie nesnižuje, ale zvyšuje vliv Británie ve světě. Uvedl to v britském deníku The Daily Telegraph americký prezident Barack Obama, který ve čtvrtek večer zahájil třídenní návštěvu Spojeného království. Článkem v listu se nejvyšší představitel USA podle agentury Reuters snaží přesvědčit Brity, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání v EU.

„I když všichni pečujeme o svou svrchovanost, svůj vliv prosazují nejúčinněji ty státy, které tak činí prostřednictvím kolektivní akce, jak si vyžadují současné výzvy. Tento druh spolupráce – od sdílení zpravodajských a protiteroristických služeb po uzavírání dohod k vytváření pracovních míst a ekonomického růstu – bude mnohem efektivnější, pokud bude zahrnovat celou Evropu,“ uvedl Obama v článku, který list zveřejnil krátce po jeho příletu.

Americký prezident v něm také zdůraznil, že na výsledku referenda 23. června Spojeným státům velmi záleží. Britští občané mají být podle něj hrdí na to, že EU přispěla k rozšíření britských hodnot, jakými jsou demokracie, právo a volný trh, napříč celým kontinentem. „Spojené státy a svět potřebují, aby váš ohromný vliv pokračoval, včetně v rámci Evropy,“ napsal Obama.

Brexit prý ovlivní vztahy s Washingtonem

Uvedl také, že Evropská unie patří ke garantům míru, stability a prosperity na starém kontinentu, jak podle něj ukázala doba od druhé světové války. „Desetitisíce Američanů, kteří leží na evropských hřbitovech, jsou němým svědectvím, jak naše prosperita a bezpečnost jsou skutečně propojeny. Cesta, kterou nyní zvolíte, bude mít dopad i na budoucnost dnešní generace Američanů,“ uvedl Obama.

Prezident USA se podle komentářů obává, že takzvaný brexit (odchod Británie z EU) by oslabil Británii, EU, celý Západ. Ukončení britského členství v Unii by tak nejspíš narušilo dosavadní tradiční privilegovaný vztah mezi Londýnem a Washingtonem.

Obamův poradce Ben Rhodes předpokládá, že novináři budou prezidenta na dnešní tiskové konferenci v Londýně tlačit k tomu, aby zaujal k referendu jasný postoj. „Pokud se tak stane, velmi jasně a upřímně vysvětlí, jakožto přítel (Británie), proč si Spojené státy myslí, že pro Británii je dobré zůstat v EU,“ řekl novinářům Rhodes krátce před odletem s prezidentem do Londýna. Obamův recept už předem odsoudil londýnský starosta Boris Johnson, který je zastánce odchodu Británie z Evropské unie.

hejhej ( 22. dubna 2016 20:04 )

Obama a všichni jeho předchůdci se soustavně " starají" o jiné země. Nikdo o jejich rady nestojí. Obama pomohl zničit africké státy a nyní se všemožně, pomoci přivandrovců , snaží zničit Evropu.

1pepan ( 22. dubna 2016 10:27 )

Amíci by měli mít zákaz vstupu do Evropy!!

1940 ( 22. dubna 2016 08:28 )

Doufám, že z toho tlačení bude mít akorát "bláto na hřišti"

joudajoudovy ( 22. dubna 2016 07:59 )

zastupce spojenych statu, kde je svrab a nestovice, kde vladnou korporace a krachujici banky zapricinily celosvetovou financni krizi, neni soc.system, je rasismus, byty i domy plne krys, svabu i stenic a vlada sekt, ale i vetsi negramotnost nez v evrope, bude kazat britum i cele evrope, jak to delat. v cechach mame primer: dej blbci funkci a udela peklo na zemi vsem kolem sebe.

andorea ( 22. dubna 2016 07:39 )

No nevím, na mne by taková "doporučení" měla přesně opačný efekt...

Zobrazit celou diskusi