Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Balonky, salvy i praštěné oblečky: Britové slaví narozeniny Alžběty II.

Autor: ČTK - 
21. dubna 2016
15:45

Britská královna Alžběta II., které je dnes 90 let, odhalila plaketu označující začátek Královniny stezky u hradu Windsor. Při této příležitosti se setkala s obyvateli města Windsor, kteří na ni podél trasy čekali, přáli jí pevné zdraví a dávali jí osobní dárky.

Královně, která se ukázala v plášti limetkové barvy a klobouku kombinujícím tutéž barvu s bílou, i její suitě přálo počasí, protože svítilo sluníčko.

Zněly čestné salvy ze zbraní a pocty se královna dočkala i v britském parlamentu. Premiér David Cameron (49) tam řekl, že královna „prožila mimořádná období“ – od druhé světové války po přistání lidí na Měsíci, konec studené války a uzavření míru v Severním Irsku.

Cameron při této příležitosti vyzdvihl její „neotřesitelný smysl pro povinnost“ a poukázal na to, že královna poskytovala rady 12 britským premiérům a setkala se se čtvrtinou všech prezidentů USA.

„Její Veličenstvo je neotřesitelnou pevnou skálou našeho národa, našeho společenství a při mnoha příležitostech i celého světa,“ prohlásil Cameron.

Oslavy narozenin se dnes mají konat především v soukromí na hradě Windsor. Královna totiž oficiálně jubileum oslaví až 10. června. Je to tradice sahající až do roku 1748 a důvodem pro odložení oslavy je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro přehlídku. Desátého června oslaví 95. narozeniny i její manžel, princ Philip, který ji dnes na vycházce doprovázel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi