Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lidé budou odevzdávat plat kvůli zemětřesení. Ekvádor má další opatření

Autor: ČTK, tmp - 
21. dubna 2016
09:31

Sobotní zemětřesení v jihoamerickém Ekvádoru si vyžádalo už 570 obětí. V Quitu to ve středu oznámil prezident Rafael Correa. Identifikováno bylo zatím 526 z nich, pohřešuje se 163 lidí. Kvůli ohromným škodám budou muset lidé odevzdávat část své výplaty. Zvýšit by se měla také daň na cigarety nebo na alkohol.

Místní nemocnice podle prezidenta ošetřují přes 7000 lidí, kteří byli zraněni. Škody po zemětřesení odhadl již v úterý ekvádorský prezident v přepočtu na 75 miliard korun, což představuje asi tři procenta hrubého domácího produktu země.

Prezident oznámil, že vláda připravuje naléhavé ekonomické kroky, které by měly přispět k financování obnovy země. Parlament by měl schválit zvýšení daně na cigarety, slazené nápoje a alkohol, zvýší se zdanění bohatých. Vláda rovněž bude rozprodávat státní majetek.

Lidé budou odevzdávat plat

Podle prezidentova návrhu by měl každý obyvatel Ekvádoru, který vydělává měsíčně alespoň v přepočtu 24 000 korun, dát na obnovu země jeden jednodenní výdělek. Lidé s příjmy 48 000 korum a více by měli přispět jednodenním platem dvakrát a lidé s více než 120 000 korun dolary měsíčně budou požádáni dát během pěti měsíců pětkrát svůj jednodenní výdělek.

Každý Ekvádořan s majetkem v hodnotě více než milion dolarů bude muset podle prezidenta dát jednorázově na obnovu země 0,9 procenta svého majetku.

V hlavním městě dál přistávají letouny s humanitární pomocí. Místní úřady už přijaly zásilky ze Španělska, USA, Kuby, Kolumbie a dalších zemí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi