Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Teror na bruselském letišti: Jeden z atentátníků tam 5 let pracoval

Autor: ČTK - 
20. dubna 2016
22:15

Najim Laachraoui, který spolu s Brahimem El Bakraouim spáchal v březnu sebevražedný atentát na bruselském letišti, na něm v letech 2007 až 2012 pracoval. Uvedla to dnes belgická televizní stanice VTM. Již dříve se ukázalo, že belgický muslim Laachraoui pracoval v letech 2009 a 2010 v sídle Evropského parlamentu v Bruselu.

Laachraoui podle belgické prokuratury odjel v únoru 2013 do Sýrie. Tam se přidal k radikální organizaci Islámský stát, jež se přihlásila k útokům, které si 22. března v Bruselu na letišti a v metru vyžádaly 32 mrtvých a stovky zraněných. Do Belgie se vrátil loni a stal se podle vyšetřovatelů „hlavním pyrotechnikem“ islamistů chystajících březnové útoky.

 

Byl vzorným studentem bruselské katolické střední školy Institut de la Sainte Famillie d’Helmet, řekla krátce po útocích ředitelka školy. Laachraoui školu navštěvoval šest let. Dokončil ji v roce 2009. „Od té doby jsme o něm ale neslyšeli,“ řekla ředitelka školy, která se nachází ve městě Schaarbeek, jež je součástí bruselského regionu.

V Belgii není běžné, aby muslimové chodili do katolických škol, které jsou podle agentury Reuters považovány za konzervativnější, ale mnohdy i prestižnější než státní školy. Například údajný strůjce pařížských atentátů z 13. listopadu 2015 Belgičan Abdelhamid Abaaoud ale rovněž katolickou střední školu navštěvoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 21. dubna 2016 01:40 )

Po každém teroristickém útoku se ukazuje,že tajné služby jsou k ničemu,buď všechno tají a sdělí to až po činu,nebo se o to nezazímají.

308win ( 20. dubna 2016 23:13 )

Tady se ukazuje že integrace není možná a proto všechny poslat do pr.dele a když tak povolit maximálně pro omezený počet na omezenou dobu návštěvu Evropy jinak ani chlup.

Zobrazit celou diskusi