Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Švédská vicepremiérka hájila exministra muslima. 11. září označila za nehodu

Autor: mb - 
20. dubna 2016
10:40

Švédská vicepremiérka a ministryně životního prostředí Asa Romson (44) prohlásila, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 byly „nehodou“. Uvedla to v proslovu, ve kterém podpořila odstupujícího muslimského ministra, který byl napojen na teroristy. Švédská politička už se do povědomí české veřejnosti zapsala loni, když se rozbrečela kvůli tomu, že Švédsko nemůže přijmout více migrantů.

Švédský ministr pro rozvoj a IT Mehmet Kaplan (44) byl donucen tento týden k rezignaci poté, co vyšlo najevo, že měl vazbu na turecké extremistické organizace. Asa Romson ze Strany zelených se rozhodla svého kolegu podpořit a na švédského politika tureckého původu pěla samou chválu. „Kaplan byl předsedou Švédských mladých muslimů v těžkých chvílích, jako byly nehody z 11. září a podobné události,“ prohlásila bezelstně Romson.

Označení nejhorších teroristických útoků na území USA za „nehodu“ pobouřilo švédskou politickou scénu i uživatele internetu. „Musel jsem si to poslechnout ještě jednou. Švédská vicepremiérka mluví o 11. září jako o nehodě,“ kritizoval slova političky Johan Ingerö ze švédského think-tanku Timbro.

Někteří Švédové se za slova Romson rovnou omluvili. „Američané, co si myslíte o slovech švédské ministryně Asy Romson, která 11. září označila za nehodu? Všem obětem, přeživším a USA se omlouvám,“ napsala na sociální síť Twitter Sylvia Jansson ze Švédska.

Asa Romson po bouři kritiky musela svůj výrok korigovat. Politička se sice neomluvila, ale následně pro švédská média prohlásila: „Aby bylo jasno: útoky na obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001 byly jedny z nejhorších teroristických útoků a narušení otevřené, svobodné a demokratické společnosti v moderní historii.“

Asa Romson na sebe upozornila za hranicemi Švédska už dříve. Loni v květnu například přirovnala chování EU, která přijala miliony nelegálních migrantů, k chování nacistů. Evropa prý selhala. „Ze Středozemního moře děláme novou Osvětim,“ pronesla se vší vážností švédská politička. O pár měsíců později se rozplakala přímo před televizními kamerami, když oznámila, že Švédsko již nemůže přijímat více migrantů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině