Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Orbán navštívil s kyticí Helmuta Kohla: Spikli se proti běžencům a Merkelové?

Autor: ČTK, mb - 
19. dubna 2016
14:28

Maďarský premiér Viktor Orbán (52) v úterý v poledne přijel navštívit bývalého německého kancléře Helmuta Kohla (86). Kohlova kancelář zdůrazňuje, že návštěva má čistě soukromý charakter, přesto s ní nesouhlasí část Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejímiž členy jsou Kohl i současná kancléřka Angela Merkelová (61). Orbán je dlouhodobým kritikem politiky Merkelové v migrační krizi.

Podle televizních záběrů dorazil Orbán do Kohlova domu v západoněmeckém Ludwigshafenu s velkou kyticí. Při příjezdu s nikým nemluvil. Politici neplánují vystoupit společně před novináři, Kohlova kancelář pouze chce po schůzce vydat tiskové prohlášení.

Kohl a Orbán jsou dlouho přátelé a spojuje je i pohled na uprchlickou krizi. Před několika dny Kohl u příležitosti maďarského vydání své knihy Z obavy o Evropu (Aus Sorge um Europa) kritizoval otevření hranic pro běžence a uvedl, že Evropská unie nemůže přijmout miliony lidí v nouzi z celého světa. Maďarsko loni jako první stát EU začalo budovat na své hranici ploty, aby uprchlíky zastavilo.

Část CDU proto považuje Orbánovu návštěvu u Kohla za útok na Merkelovou kvůli její vstřícné pozici k běžencům, odmítání vytvářet hraniční ploty uvnitř EU a požadavku společného unijního řešení migrační krize. Maďarská vláda dokonce v úterý podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung vydala prohlášení, že Orbánova cesta do Německa není míněna jako urážka kancléřky.