Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin telefonoval s Obamou. Vyzval ho k uzavření syrsko-tureckých hranic

Autor: ČTK, sou - 
18. dubna 2016
22:22

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru s prezidentem USA Barackem Obamou vyzval k uzavření syrsko-tureckých hranic. Oznámil to Kreml v pondělní tiskové zprávě. Oba prezidenti podpořili syrské příměří a dohodli se, že posílí koordinaci svých akcí v Sýrii včetně činnosti armády zpravodajských služeb.

Putin zdůraznil, že syrská umírněná opozice se musí distancovat od bojovníků Islámského státu a hranice mezi Sýrií a Tureckem musí být uzavřena, protože tudy přecházejí ozbrojenci a dodávají se zbraně extremistům,“ citovala ze zprávy Kremlu agentura TASS. Oba politici se dohodli, že posílí „operativní reakci“ na případy porušování příměří. 

Podle Kremlu byla předmětem debaty i situace na Ukrajině. Putin prý vyjádřil naději, že Kyjev zahájí dialog s proruskými separatisty v Donbasu, vyhlásí amnestii a schválí zákon o zvláštním statusu „lidových republik“ na východě Ukrajiny. Ruský prezident podle TASS vyjádřil naději, že nová ukrajinská vláda přijme konkrétní kroky k realizaci minských mírových dohod o urovnání donbaského konfliktu. 

Podle interpretace Bílého domu byla Ukrajině věnována větší část rozhovoru Obamy s Putinem. Americký prezident vyzval Moskvu, aby se zasadila o plnění minských dohod. „Rusko musí dostát svým závazkům a pak teprve skončí izolace, do níž se (Moskva) dostala vměšováním do záležitostí svého svrchovaného ukrajinského souseda,“ popsal novinářům Obamův rozhovor s Putinem mluvčí Bílého domu John Earnest. 

Podle informací britského deníku The Times od pašeráka lidí střílí turečtí vojáci na hranicích syrské uprchlíky:

rumungro ( 19. dubna 2016 11:05 )

-tgbg-neblbni,tady seš v Česku.

tgbg ( 19. dubna 2016 09:47 )

Dokud se "ISIS",kterou podporuje agresor z RUSSKAA nevymlátí,tak nebude v Sýrii klid.

tgbg ( 19. dubna 2016 09:07 )

zločinci RUSSKO !!!!!!!největší zlo celého světa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

provokaterka ( 19. dubna 2016 04:22 )

Dokud se "umírněná opozice",kterou podporuje agresor z USA nevymlátí,tak nebude v Sýrii klid.

cotonice ( 19. dubna 2016 00:31 )

Proboha, a co jste od Turků čekali? To je výsledek smyslů zbavené Merkelové, zblblé EU.Za to EU Turkům platí !!! Dobře bude až politici začnou používat mozky (pokud je ještě mají). Zavřít hranice , nepřijímat nikoho z jiné kultury na naše území a pozavírat všechny sluníčkáře.

Zobrazit celou diskusi