Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mrtvá Diana, papež i Falklandy: Jaké byly milníky vlády Alžběty II.?

  • Autor: ČTK,mb - 
    19. 4. 2016
    06:00

    Vloni v září se Alžběta II., které bude ve čtvrtek 90 let, stala nejdéle vládnoucí korunovanou hlavou v dějinách Británie, když překonala v délce vládnutí svou praprababičku, královnu Viktorii, která byla na britském trůnu 63 let a sedm měsíců. Jaké zásadní milníky doprovázely Alžbětinu vládu?

  • 1.Alžběta, korunní princezna

    Alžběta, korunní princezna Alžběta, korunní princezna | Reuters

     

    1936 – Abdikace krále Edwarda VIII. kvůli rozhodnutí oženit se s rozvedenou ženou. Na trůn nastupuje Alžbětin otec jako Jiří VI., Alžběta se stává korunní princeznou.

     

    1947 – Svatba Alžběty II. s princem Philipem Mountbattenem, poručíkem námořnictva původem z Řecka.

     

    1952 – Mladý pár odjíždí na cestu po Asii a Africe místo churavějícího krále Jiřího VI. Zpráva o smrti otce Alžbětu zastihuje 6. února v Keni. Ihned se vrací domů.

     

  • 2.Korunovace a šťastné období

     

    Korunovace královny Alžběty II. Korunovace královny Alžběty II. | Reuters, ČTK, Wikipedia

     

    1953 – Korunovace Alžběty 2. června ve Westminsterském opatství se stává první korunovací přenášenou v přímém televizním přenosu.

     

    1953–4 – První cesta nové královny po Společenství, všude je vítána s obrovským ohlasem.

     

    1969 – Královská rodina je filmována pro televizní dokument, jenž představuje dosud nevídaný vhled do královského života.

     

    1970 – Během návštěvy Nového Zélandu královna poprvé uplatní „procházku“ – strategii setkávání se s lidmi na svých cestách.

  • 3.Čtvrt století na trůně

    Čtvrt století na trůně Čtvrt století na trůně | scom

    1977 – V rámci oslav stříbrného jubilea – čtvrtstoletí na panovnickém trůnu – Alžběta II. podniká cestu po Společenství. Do Londýna přitáhne pompézní slavnost na 11 milionů turistů.

     

    1982 – Poprvé za 450 let se britský panovník, hlava anglikánské církve, setkává s hlavou římskokatolické církve, papežem Janem Pavlem II. Královna též vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.

     

    1991 – Královská cesta po Spojených státech: Alžběta II. je prvním britským monarchou, který promluví v Kongresu. Ve vánočním poselství naznačuje, že nehodlá abdikovat ve prospěch Charlese.

  • 4.Skandály v královské rodině

    Skandály v královské rodině Skandály v královské rodině | Reuters

    1992 – Čtyřicátý rok na trůně je pro Alžbětu II. „annus horribilis“; po sérii skandálů a rozpadu manželství svých tří dětí královna veřejně připouští těžkosti, kterým královská rodina čelí; v listopadu je královský hrad Windsor výrazně poškozen požárem; královna souhlasí, že bude platit daň z příjmu. V prosinci oznamují Charles a Diana odloučení.

     

    1994 – Historická návštěva královny Alžběty II. v Rusku.

     

    1995 – V březnu Alžběta II. promluví v jihoafrickém parlamentu jako první monarcha od roku 1947. V prosinci píše dopis Charlesovi a Dianě a vybízí je k rozvodu.

  • 5.Smrt Diany

    Smrt Diany Smrt Diany | Reuters

    1997 – Při autonehodě umírá princezna Diana; v listopadu při oslavě zlatého výročí svatby královna v nezvykle upřímném poselství k národu připouští, že monarchie přežívá jen díky podpoře veřejnosti.

     

    2000 – Královna při cestě do Severního Irska vyznamenává tamní policii Jiřským křížem – nejvyšším civilním vyznamenáním.

     

    2002 – Zlaté jubileum 6. února. Devátého února umírá sestra Alžběty II., princezna Margaret, ve věku 71 let, 30. března umírá královna Alžběta, královna matka.

     

    2005 – V dubnu si princ Charles bere dlouholetou přítelkyni Camillu Parkerovou-Bowlesovou.

  • 6.Diamantová svatba a vnoučata

    Diamantová svatba a vnoučata Diamantová svatba a vnoučata | Reuters

    2007 – Královna a princ Philip slaví 60. výročí svatby.

     

    2010 – Rozhodnuto, že diamantové jubileum oslaví poddaní Alžběty II. formou státního svátku.

     

    2011 – V dubnu se vnuk Alžběty II. princ William žení s Kate Middletonovou.

     

    2012 – Oslavy diamantového jubilea. Královna zahajuje letní olympijské hry.

     

    2013 – Poprvé od roku 1973 se Alžběta II. kvůli vysokému věku nezúčastní výročního zasedání hlav států Společenství na Srí Lance, zastupuje ji princ Charles, který přebírá některé její povinnosti.

     

    2015 – Devátého září se Alžběta II. stává nejdéle vládnoucím monarchou v dějinách Británie.

     

    2016 – V únoru oznámeno, že po Alžbětě II. bude pojmenováno nové železniční spojení napříč Londýnem – Elizabeth Line, které propojí mimo jiné letiště Heathrow s finanční čtvrtí City. První vlaky vyjedou na trať v prosinci 2018.

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi