Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Ze sutin lidé volají o pomoc.“ Mrtvých po zemětřesení v Ekvádoru je už 350

Autor: ČTK, tmp - 
18. dubna 2016
16:00

Nejméně 350 mrtvých si podle nové bilance vyžádalo sobotní zemětřesení v Ekvádoru. Dalších více než 2000 lidí utrpělo zranění. V noci na pondělí to oznámil prezident země Rafael Correa. Je podle něj možné, že počet obětí pravděpodobně ještě stoupne.

„Ekvádor byl ohromně těžce zasažen... Je to největší tragédie za posledních 67 let,“ prohlásil podle agentury Reuters otřesený prezident poté, co předčasně ukončil návštěvu Itálie a vrátil se do země. „Ve většině rozvalin existují známky života a ten je prioritou,“ uvedl Correa v televizním projevu.

Nejvíce zasažené jsou pobřežní oblasti blízko epicentra, především pak turistické letovisko Pedernales. Velké škody jsou hlášeny také z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo.

Otřesy měly sílu 7,8 stupně. Podle viceprezidenta Jorgeho Glase šlo o nejsilnější zemětřesení, které tuto jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. Úřady se obávaly ničivých vln tsunami, varování bylo ale odvoláno.

Lidé volají ze sutin

Zemětřesení provázelo více než 160 následných otřesů, především v oblasti Pedernales. Jenom v tomto městě podle policie zahynulo 91 lidí a 60 procent domů bylo zničeno.

„Je možné slyšet, jak lidé volají ze sutin,“ řekl Agustin Robles, který spolu s asi 40 lidmi stál před místním stadionem ve frontě na vodu. Přeživší se záchranáři snaží vyprostit za pomoci traktorů i holýma rukama.

Na zasažená místa dopravili záchranáři v neděli více než 3000 balíčků s potravinami a téměř 8000 souprav s příslušenstvím pro přespání. Pomoc přislíbila Evropská unie, Španělsko, Peru a Mexiko. Letouny s humanitární pomocí vypravila Venezuela a sousední Kolumbie, kde byly otřesy rovněž znát. Correa již dříve vyhlásil v celé zemi výjimečný stav a vyzval obyvatele ke klidu.

ivoadler ( 18. dubna 2016 10:08 )

Sem si říkal, že už dlouho nebyla nějaká slušná přírodní katastrofa. Příroda se ale čas od času připomene.

Zobrazit celou diskusi