Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení udeřilo děsivou silou: Nejméně 238 mrtvých v Ekvádoru

Autor: ČTK, simao, ČTK - 
17. dubna 2016
18:08

Nejméně 238 mrtvých a přes 1500 zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu zasáhlo Ekvádor. Oznámil to na twitteru prezident Rafael Correa, který se kvůli neštěstí vrací do vlasti z návštěvy Vatikánu.  Jde o třetí silné zemětřesení v krátké době, předchozí dvě zabíjela v Japonsku. O tom, že by mezi oběťmi byli Češi, zatím nejsou podle českého ministerstva zahraničí informace.

Silné zemětřesení, které zasáhlo v sobotu večer místního času pobřežní oblast Ekvádoru, si vyžádalo nejméně 238 obětí a určitě více než 1500 zraněných. Prvotní bilance přitom hovořila o 77 mrtvých. Oběti pocházely z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo. Jejich počet se podle Glase může v následujících hodinách ještě zvýšit.

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi zemětřesení v Ekvádoru byli čeští občané. Mluvčí ministerstva Irena Valentová večer řekla, že Češi, kteří byli v systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD, se úřadu prostřednictvím textových zpráv ozvali a jsou v pořádku. Podle Valentové je ale příliš brzy na to hovořit o definitivní bilanci.

Otřesy o síle 7,8 stupně a obavy z tsunami

Otřesy měly sílu 7,8 stupně, úřady se obávaly ničivých vln tsunami. Podle viceprezidenta šlo o nejsilnější zemětřesení, které jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. Otřesy rovněž způsobily významné škody jak poblíž epicentra, tak i v největším ekvádorském městě Guayaquil, uvedly úřady.

Ekvádor po katastrofě zmobilizoval přes 10 000 příslušníků bezpečnostních jednotek. Problémem v pátrání po přeživších a obětech jsou ale těžko přístupné oblasti.

Otřesy byly po dobu 40 vteřin cítit i v ekvádorské metropoli a mnoho lidí ve strachu utíkalo z budov ven na ulici. Quito leží asi 173 kilometrů od místa, kde se podle expertů nacházelo epicentrum zemětřesení. „Byla jsem doma a dívala se na film, když se všechno začalo třást. Utíkala jsem na ulici a teď nevím, co se bude dít,“ popsala Lorena Cazaresová, jedna z obyvatelek ekvádorské metropole.

Část metropole Quita se ocitla bez elektřiny a nefungovala ani telefonní síť, napsala agentura Reuters s odvoláním na svědky. Ve městě zavládla panika. „Nyní je důležité, aby Ekvádorci zůstali i za tohoto výjimečného stavu klidní,“ apeloval však v televizním projevu viceprezident Glas. Prezident Rafael Correa vyhlásil v celé zemi výjimečný stav a rovněž vyzval obyvatele ke klidu. Na komunitní síti Twitter pak vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Podle americké geologické služby USGS epicentrum leželo ve vzdálenosti 27 kilometrů od Muisne, což je oblast rybářských přístavů oblíbených mezi turisty. Jeho střed byl v hloubce 20 kilometrů.

Na snímcích, které poskytla vláda, byl vidět zřícený most ve městě Guayaquil, které leží v deltě řeky Guayas vlévající se do Tichého oceánu. Na letišti ve městě Manta byla zase zničena jedna z věží. Pacifické středisko pro varování před tsunami oznámilo, že některé části pobřeží Ekvádoru mohou zasáhnout vlny o výšce 30 centimetrů až jeden metr.

Úřady vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí k evakuaci. Varování před tsunami vydalo i sousední Peru, týká se severní části země. Zemětřesení bylo cítit také v Kolumbii v městech Cali, Pasto a Popayn. Ztráty na životech však nejsou hlášeny, v Cali však raději evakuovali nemocnici. Kolumbie a také Mexiko přitom vyslaly do Ekvádoru týmy záchranářů.

mandat ( 17. dubna 2016 19:50 )

Redakrori Blesku nejak neznaji zemepis.Copak po vas nikdo zpravy nekontroluje ? Je to skandal, Ekvador je v Jizni Americe.Opravte si to.

kerloss ( 17. dubna 2016 18:36 )

Evropa by jim mela pomoct nekolika desitkama miliard euro. pomaha se poloopicim tak i tady by se melo neco soupnout a do japonska by se taky melo neco pridat. Politici s herHitlerMerkel by meli zacit pomahat a nechat sem nastehovat dalsi miliony lidi jen nevim kam je daji treba na hlavni namesti v Bruselu, Berline, Parizi tam ne uz jsou tam jini tak je soupnem do Londýna treba Bratislava b taky nekoho mohla vzit a zaplnime jima vaclavak a staromak stejne ty namesti jsou k nicemu.

lesnismes ( 17. dubna 2016 08:19 )

 Od kdy je Ekvador v Africe ty truhliku?

Zobrazit celou diskusi