Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

OSN odsoudila severokorejský raketový test. Slíbila odvetné kroky

Autor: ČTK, kle - 
16. dubna 2016
08:23

Rada bezpečnosti OSN v pátek odsoudila severokorejský pokus o odpálení rakety středního doletu jako „jasné porušení“ rezolucí OSN. Nejvyšší orgán světové organizace pohrozil, že podnikne proti Pchjongjangu další odvetné kroky.

Severní Korea provedla ve čtvrtek novou raketovou zkoušku, která byla pravděpodobně neúspěšná. Stalo se tak v den 104. výročí narození zakladatele severokorejského komunistického státu Kim Ir-sena. Nejmenovaní jihokorejští a američtí představitelé uvedli, že neúspěšný test se pravděpodobně týkal nového, ještě neprověřeného typu rakety středního doletu Musudan.

„Členové Rady bezpečnosti ostře odsuzují odpálení balistické rakety v KLDR. I když byl test neúspěšný, pokus je jasným porušením rezolucí Rady bezpečnosti. Rada bude dál pečlivě sledovat situaci a přijme závažné kroky v souladu se svým dřívějším stanoviskem,“ uvádí se v dokumentu.

Rakety Musudan mají údajně dolet 3000 až 4000 kilometrů, a jsou tedy schopny zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že střela explodovala ve vzduchu pár sekund po odpálení z východního pobřeží země.

Oslavy výročí Kim Ir-Sena:

75pedro ( 16. dubna 2016 09:07 )

Tak to budeme spolu na pokoji, broučku.

monza ( 16. dubna 2016 09:02 )

Ještě před tím,k tobě vtrhnou zaměstnanci ústavu a odvezou tě do blázince,kašpare!

75pedro ( 16. dubna 2016 08:57 )

OSN vtrhne do KLDR znásilňovat ženy, tak jako v Africe?

Zobrazit celou diskusi