Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Život v panamském vězení: Věznice přetéká trestanci, čas si krátí i s nafukovací pannou

Autor: lm - 
14. dubna 2016
20:54

Narvaná věznice, ve které jsou zavření i lidé, kteří nebyli odsouzeni. To je realita panamské věznice La Joya, kde se tísní tisíce vězňů v nevyhovujících podmínkách.

Pitná voda jen několik hodin denně, žádný přístup ke zdravotní péči a více vězňů, než jaká je kapacita. Zatímco kličky v právním řádu středoamerické Panamy umožňují boháčům ještě více bohatnout, země na tom z hlediska bohatství v porovnání se svými regionálními sousedy o tolik lépe není.

Panamské věznice přetékají trestanci. Až 60 % z nich přitom ani nebylo odsouzeno a na rozsudek čekají za mřížemi i dlouhá léta. „Neexistuje žádná maximální doba, po kterou člověk může být zadržován před soudním procesem,“ vysvětlil panamský právník Juan Carlos Arauz.

„Jediné, co si přeji, je, aby konečně rozhodli o mém trestu,“ řekl novinářům Alvis Javier, který je v La Joya bez rozsudku držen už šest let. Zadržen byl kvůli podezření z držení drog. Dobu si tu krátí studiem. Další hrají hry nebo chovají psy a kočky. Jak to ve věznici vypadá, se můžete podívat v galerii pod článkem.

Přeplněné věznice hlídá málo dozorců, a tak jsou tu na denním pořádku i smrtící potyčky. Panamská vláda ale slibuje změnu. Už od září by měla vstoupit v platnost nová pravidla, podle kterých budou kriminálníci smět být zadržováni maximálně rok a doba se jim započítá i do uloženého trestu.

1pepan ( 15. dubna 2016 10:54 )

Sobotku-ČSSD zavřít do takového vězení, neplatí dluhy, takže kradou podvádí a vedou ČR do záhuby.

Zobrazit celou diskusi