Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Apple i Google schovává v daňových rájích biliony dolarů, říká neziskovka

Autor: mb - 
14. dubna 2016
12:21

Firmy jako Microsoft, Google, Apple a další dle britské organizace Oxfam ošidily stát a v daňových rájích ukryly biliony dolarů. Studie neziskové organizace přichází v době, kdy média zmiňují kauzu Panamských dokumentů, které prozradily, jak světoví politici také využívají právních skulinek, aby se vyhnuli placení daní.

„Neplacení daní, které praktikují korporace a umožňují zákonodárci, přispívá k nebezpečné nerovnosti ve společnosti, podrývá společnost a zbrzďuje ekonomický růst,“ píše se v této zprávě respektované britské organizace Oxfam.

Oxfam provedla důkladnou ekonomickou analýzu globálních korporací a přišla s šokujícím zjištěním – firmy okrádají stát na daních a v daňových rájích mají schovány biliony dolarů. Dle studie mezi největší hříšníky patří Apple, který prý ukryl 181 miliard dolarů. Hned za Applem je firma General Electrics (119 miliard dolarů) a pomyslné třetí místo hanby získal Microsoft (108 miliard dolarů). Na seznamu ale nechybí např. také Bank of America, Boeing, Coca-Cola, IBM, Walt Disney a další.

To ovšem není vše – kromě toho, že se firmy vyhýbaly placení daní, ze státního rozpočtu bezostyšně čerpaly dotace. „Opět tady máme důkaz masivního zneužívání globálního daňového systému. Nemůžeme tu mít situaci, kdy si bohatí a mocní mohou dovolit obcházení daní a my to za ně platíme. Vlády napříč světem se musí spojit a ukončit éru daňových rájů,“ říká daňový poradce Robert Silverman, který se podílel na vypracování reportu.

Blesk.cz oslovil společnosti Microsoft, Google i Apple, ale k tvrzení neziskové organizace Oxfam se vyjádřil pouze Microsoft, ostatní společnosti se rozhodly nereagovat.

„Microsoft má celosvětovou působnost a důsledně dodržuje zákony a nařízení každé země, v níž působí. Máme zákazníky v zemích po celém světě a tuto skutečnost odráží i naše daňová struktura. Celosvětová efektivní daňová sazba je v prostřední třetině žebříčku S&P 500 a v roce 2015 společnost zaplatila na daních 4,4 miliardy dolarů (zhruba 106 miliard Kč) při efektivní globální daňové sazbě 34 procent,“ říká PR manažerka Microsoftu Lenka Čábelová.

O daňových rájích se v poslední době začalo mluvit v souvislosti s kauzou Panamských dokumentů. Ty prozradily, že světoví politici využívají daňových rájů, aby se vyhnuli placení daní. Na seznamu byl například ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) nebo islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson (41). Toho kauza dokonce stála premiérský úřad, po nátlaku veřejnosti byl donucen k odstoupení.

donlabuznik ( 31. října 2018 02:11 )

Myslím si, že počet společností, které takto převedou své aktivity někam, kde jsou pro ně podmínky nastaveny trošku normálněji určitě vzroste. Sám jsem si nedávno přes https://www.ioffshore.cz/ zakládal společnost se sídlem v Belize a musím říct, že díky odpadnutí některých bariér, které vytváří třeba náš stát byznys začal raketově růst.

Zobrazit celou diskusi