Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mohameda mění za Krista: Stovky migrantů v Dánsku konvertují, jde jim o azyl?

Autor: mb - 
13. dubna 2016
17:20

Stovky muslimů se v Dánsku zříkají své víry a konvertují ke křesťanství. Kritici je však podezírají z toho, že tak činí jen kvůli tomu, aby mohli v zemi zůstat. Bertel Haarder (71), dánský ministr pro kulturu a církve, ale z masového obracení na křesťanství radost nemá. Dokonce vyzval pastory, aby migranty nekřtili.

„Již od dětství jsem byla přitahována ke Kristu spíše než k Mohamedovi. Mé srdce bije pro Ježíše. Musela jsem opustit zemi, abych mohla svobodně praktikovat svou víru,“ tvrdí Íránka Mašid Hakimi (27).

„Naše konverze je upřímná, i když o tom úřady pochybují. Neztotožňuji se s islámem, kde se lidé bojí Boha. V křesťanství se učíme milovat Boha,“ doplňuje svou krajanku Možgan (48), která jako jediná ze své rodiny přijala křesťanství.

Neupřímná konverze?

Nejde přitom o ojedinělé případy – za minulý rok ke křesťanství konvertovalo přes sto muslimů a další zhruba tři stovky se na křest připravují. Ti, kteří chtějí být přijati do církve, přitom musí podstoupit mnohaměsíční přípravu. „Většina konverzí je upřímná. Pravidelně chodí do kostela a aktivně se podílejí na přípravě na křest,“ prozrazuje luteránský pastor Andreas Rasmussen.

Zlé jazyky ale tvrdí, že uprchlíci přijímají křesťanství jen kvůli tomu, aby si zvýšili šance na azyl. Imigrační odbor totiž v desítkách případů změnil své původní zamítavé stanovisko k žádosti o azyl poté, co imigranti konvertovali ke křesťanství a argumentovali, že by jim při návratu domů hrozila smrt. Takový trest za „odpadlictví od víry“ islám opravdu připouští.

Dánský ministr pro kulturu a církve Bertel Haarder však radost z obracení muslimů na křesťanství rozhodně nemá, dokonce vyzval pastory luteránské církve, která má v zemi dominantní postavení, aby se křty uprchlíků počkali, dokud se nevyřídí jejich žádosti. Přijetí křesťanství prý negarantuje automatické právo na azyl.

Samotní uprchlíci však trvají na tom, že křesťanství nepřijali kvůli tomu, aby si zajistili schválení azylové žádosti. Naopak, kvůli tomu, že přijali křesťanství, se nyní stali terčem výsměchu i hrozeb. „Několikrát mi vyhrožovali s nožem v ruce,“ říká Možgan.

Afghánský běženec Mumtaz (19) je přesvědčen, že pokud bude přinucen opustit Dánsko a vrátí se domů, bude to znamenat jeho konec. „V Afghánistánu mě zabijí,“ svěřuje se Mumtaz. Další konvertita, Íránec Asgar Bajan (41) pak tvrdí, že mu jde výhradně o víru: „Poznal jsem Ježíše, to je můj osud.“