Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Barack Obama přiznal: Libye a Kaddáfí byli má největší chyba, neměli jsme plán

Autor: mb - 
12. dubna 2016
14:08

Americký prezident Barack Obama (54) poskytl rozhovor televizní stanici Fox News, ve kterém měl v rychlém sledu odpovídat na dotazy novináře a říci své největší úspěchy i selhání během prezidentského období. Dosluhující prezident Barack Obama přiznal, že jeho největší chybou byla Libye.

Za největší úspěch prezident USA označil, že „zachránil ekonomiku od Velké deprese“. Termín „Velká deprese“ se používá v anglosaském prostředí pro hlubokou ekonomickou krizi z 30. let minulého století. Nejlepší den v úřadě byl pro Obamu prý ten, kdy se podařilo prosadit zdravotnickou reformu.

Jako naopak nejsmutnější den označil Barack Obama návštěvu Newtonu po masakru v základní škole Sandyhook, kde šílenec Adam Lanza (†20) postřílel 6 dospělých a 20 dětí ve věku kolem šesti let. Barack Obama tehdy pronesl emotivní projev, při kterém neovládl své pocity a musel si utírat slzy.

Za největší chybu pak americký prezident označil Libyi. „Pravděpodobně selhání v plánování, co se bude dít v Libyi (po pádu Kaddáfího),“ řekl Obama, ale zároveň jedním dechem obhajoval intervenci v Libyi. „Jsem přesvědčen, že intervence v Libyi byla správná.“

Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí (†71) byl díky podpoře Západu svržen a následně zlynčován davem. Záběry zkrvaveného těla Kaddáfího a rozradostněných vrahů obletěly svět. V současné době v Libyi panuje chaos a je zmítána sektářským násilím. Značnou část pobřeží navíc ovládl Islámský stát a americké zpravodajské služby před pár dny varovaly, že počet islamistů se oproti minulému roku zdvojnásobil. Počty bojovníků Islámského státu v Libyi americká rozvědka odhaduje na 4 až 6 tisíc radikálů.

Na slova Obamy o selhání v Libyi již zareagovaly ruské politické špičky. Předseda poslaneckého Výboru pro zahraniční otázky Alexej Puškov (61) na sociální síť Twitter napsal: „Pokud by Islámský stát a an-Nusra ovládly Damašek, za pět let by Obama tuto událost označil za svou druhou nejhorší chybu. Sláva Bohu, že mu to Rusko nedovolilo.“

„Obama přiznal, že v Libyi neměl žádný plán pro to, jak postupovat po svržení Kaddáfího. Žádný plán nemá ani pro Sýrii, v jeho politice se nic nezměnilo,“ napsal také ruský poslanec.

Novinář hodnotil s Barackem Obamou jeho období, protože letos v listopadu zažijí USA prezidentské volby. Mezi favority na straně republikánů patří Donald Trump (69) a Ted Cruz (45), v táboře demokratů je to Hillary Clintonová (68) a Bernie Sanders (74).

marais ( 13. dubna 2016 13:18 )

a kdo to dá po vás do pořádku?

marais ( 13. dubna 2016 13:16 )

Těch chyb bylo více. Taková podpora opozice proti Asádovi stála Sýrii 250 tisíc mrtvých, škod za 4 biliony, Eu migrační chaos! A co stál majdan na UA? a vůbec...

salto ( 13. dubna 2016 12:25 )

Najednou na to přišel? Jenomže USA, potažmo její prezidenti takto chybují už několik generací

Zobrazit celou diskusi