Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Islamisté berou jako sebevražedné atentátníky děti, odpalují je na dálku

Některé děti pravděpodobně ani nevědí, že přenášejí výbušniny. (ilustrační foto)
Některé děti pravděpodobně ani nevědí, že přenášejí výbušniny. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
12. dubna 2016
13:05

V západní Africe se výrazně zvýšil počet pumových atentátů ve školách a na tržištích, k nimž teroristická skupina Boko Haram využívá i jen osmiletých dětí, zejména pak dívky. Uvedl to dnes Dětský fond OSN (UNICEF). Loni bylo v západní Africe, především v Nigérii a Kamerunu, zaznamenáno nejméně 44 dětských bombových útočníků. O rok dřív byly takové atentáty jen čtyři.

Využívání dětí, zvláště pak dívek, jako takzvaných sebevražedných pumových atentátníků se stalo zneklidňujícím rysem tohoto konfliktu,“ řekl agentuře Reuters regionální mluvčí UNICEF Laurent Duvillier.

Teroristé ukrývají dětem nálože pod oblečení nebo do bot. Některé děti pravděpodobně ani nevědí, že přenášejí výbušniny. Často bývají odpáleny na dálku, říká Duvillier.

Boko Haram děti zpravidla unáší a nutí je k útokům i proti vůli jejich rodiny. Zhruba tři čtvrtiny z těchto dětí jsou dívky, které bývají nuceny, aby přijaly islám a vdaly se za své únosce.

Islamisté záměrně ničí školy. Chtějí, aby se děti učily jen právo šaría

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch dnes uvedla, že v Nigérii nechodí do školy téměř milion dětí. Bojovníci Boko Haram totiž zničili více než 900 škol a zabili více než 600 učitelů. Islamisté chtějí, aby se děti učily jen islámské právo šaría.

Milice Boko Haram, které se snaží vybudovat na severovýchodě Nigérie islámský emirát, zabily za šest let bojů v této zemi a v okolních státech už více než 20 000 lidí. Nigerijský prezident Muhammadu Buhari proti nim v předvolební kampani loni slíbil tvrdý postup. Proti islamistům bojuje i mezinárodní vojenská mise, do které Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin vyslaly celkem 8700 mužů.

demiro ( 12. dubna 2016 16:55 )

 Prasata muslimský.

hejhej ( 12. dubna 2016 15:41 )

Muslimové, vyznávači násilnické ideologie dělají z dětí atentátniky. Ty zrůdy si neváží života , jenom třískání 5x denně hlavou o zem a vzývání nějakého Alláha. Jsou to jenom vrazi a násilníci, pralidé, "civilizace" se u nich zastavila před 800 roky. A takové hovada pozvala Merkelová do Evropy......

Zobrazit celou diskusi