Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ivanka Trumpová pro otce hlasovat nebude: S bratrem se zapomněli registrovat

Autor: ČTK - 
11. dubna 2016
18:06

Eric a Ivanka Trumpovi, děti republikánského favorita na stranickou prezidentkou nominaci Donalda Trumpa, se v úterý 19. dubna nebudou moci ve státě New York zúčastnit primárek, nestihli se totiž včas zaregistrovat. V pondělí to v rozhovoru s televizí Fox News prohlásil Donald Trump s tím, že obě děti se cítí velmi provinile, neboť nebudou moci otce podpořit.

"Předpokládám, že Eric a Ivanka nebudou volit," prohlásil Trump. "Neznali pravidla a včas se nezaregistrovali," řekl. "Takže se cítí velmi, velmi provinile. Cítí se velmi provinile, ale je to v pořádku," dodal.

Trump podrobnosti o tom, z jakého důvodu Eric s Ivankou registraci nestihli, neuvedl. Posledním termínem pro registraci k republikánským primárkám ve státě New York byl 25. březen, čas na změnu stranické příslušnosti u tamních republikánů pak byl do loňského října. Ve státě New York jsou primárky uzavřené, to znamená, že volit mohou jen registrovaní straníci.

Podle stanice ABC News jsou Eric s Ivanou u státní volební komise registrováni jako bez stranické příslušnosti a podobně jako jejich otec v minulosti podpořili nejen republikány, ale i Demokratickou stranu.

Trumpovo nejstarší dítě, Donald mladší, je registrován jako republikán. Stranická příslušnost Tiffany Trumpové není známa. Trumpův pátý a nejmladší potomek Barron volební právo zatím nemá, je mu devět let.

Jasné vítězství?

Trump je ze třech zbývajících republikánských kandidátů nejblíže ke stranické nominaci. Z potřebných 1237 delegátů jich podle propočtu agentury AP získal 743. Zda se mu ale do červencového republikánského sjezdu, který oficiálního kandidáta strany zvolí, podaří zbývajících 494 delegátů získat, není jasné. Aby uspěl, musí si zajistit asi 60 procent všech zbývajících delegátů, což se mu ale dosud nedařilo.

Hlavním Trumpovým rivalem je konzervativec Ted Cruz s 545 delegáty, třetí John Kasich jich má 143. Realitní magnát nyní soustředí na New York všechny síly a kvůli kampani omezil mítinky v ostatních amerických státech. V New Yorku, který je pro Trumpa domovským státem, je k dispozici 95 delegátů, většina z nich připadne vítězi. Průzkumy ukazují na Trumpovo jasné vítězství s náskokem více než 30 procentních bodů na soupeře, Kasich i Cruz však mohou několik delegátů získat.

Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi