Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Před 55 lety vyletěl první člověk do vesmíru: Gagarinovo tělo dodnes krouží po oběžné dráze, tvrdí konspirátoři

Autor: Jan Klepárník - 
12. dubna 2016
09:24

Byla středa 12. dubna 1961. V ten den svět na okamžik oněměl. Pak ale propukl v jásot. Ve vesmíru, v kosmické lodi, totiž letěl první člověk. Jurij Alexejevič Gagarin (†34) jednou obletěl zemi a po 108 minutách přistál.

Po úspěšném návratu z vesmíru se tento občan Svazu sovětských socialistických republik (SSSR) stal nejen hrdinou Sovětského svazu, ale světovou celebritou nevídaného formátu! Projel desítky zemí, setkával se se státníky i prostými lidmi. V Itálii pohovořil se světoznámou herečkou Ginou Lollobrigidou, v Československu zase s herečkou Vlastou Chramostovou.

Jenže po slávě se vyrojily i teorie o tom, jak to s prvním letem člověka do vesmíru mohlo také být. Mezi nejrozšířenější patří, že do vesmíru odstartoval už pár dní před Gagarinem Vladimir Iljušin, syn slavného leteckého konstruktéra. Při přistání měl ale havarovat a jeho zdravotní stav prý Sovětům neumožňoval ho představit jako hrdinu.

Nejen první let, ale i Gagarinova tragická smrt je plná nejasností. Podle sovětské vyšetřovací zprávy měl při cvičném letu narazit do balonové sondy. Podle některých expertů se ale letadlo mohlo srazit s hejnem ptáků či s jiným letadlem. Úvahy směřovaly i k tomu, že byl Gagarin opilý nebo že se ho Rusové chtěli zbavit, protože je prý chtěl zradit. V jedné z nejodvážnějších teorií se tvrdilo, že Gagarin znovu odstartoval do kosmu, loď selhala, on zemřel a prý stále krouží v kosmu...

zkzkz ( 18. listopadu 2016 09:48 )

geza ( 17. listopadu 2016 13:25 )

Tenkrát říkali na Svobodné Evropě a Hlasu Ameriky , že žádný Gagarin nikdy neexistoval a byl to americký špion , který v noci vlezl do připravené rakety a odstartoval sám a pak obletěl zemi a raketa s ním omylem přistála , když se zbláznilo počítadlo . Rusové ho potom prohlásili za ruského občana , on však neuměl ani slovo rusky .Jeho život skončil , když opět opilý a znovu tajně nesedl do MIGu a odstartoval , jenže v té době uměl jenom startovat , nikoliv přistávat a to se mu stalo osudným , spadl do moře s prázdnými nádržemi a s prázdnými lahvemi od Whiskey a Vodky. Čest jeho památce .

djaba ( 13. dubna 2016 10:22 )

 A že si jaksi zapomněli vzít s Gagarinem kameru a natočit Zemi ,není divné ?

Pink ( 12. dubna 2016 12:43 )

Já jsem zase slyšela,že američani byli na měsíci.

byvalyvoliccssd4 ( 12. dubna 2016 12:09 )

Samozřejmě sovětských lží bylo mnoho. Ale toto bych moc nezpochybňoval. První umělá družice Sputnik vážil skoro metrák v r.1957. Jeho existenci nelze zpochybnit; jeho signály byly zachyceny m.j. i v observatoři Jordell Bank, kde práve právě Bernard Lovell dokončoval svůj nový teleskop. Zadlužil se až po uši a hrozilo mu vězení pro dlužníky. Zachytil signály Sputniku a hned bylo vše jinak, i titulu Sir se dočkal. Takže nacpat menšího chlapa do té koule zas nebylo tak od věci. Je možné, že byl jen první živý z těch, co se vrátili. Předchozí pokosy se psy (Strelka a Bělka) byly úspěšné.

Zobrazit celou diskusi