Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Britští muslimové promluvili: Gaye by uvěznili, nevěrné ukamenovali

Autor: mb - 
11. dubna 2016
10:43

V Británii provedli průzkum mezi muslimy a výsledky ankety zadavatele naprosto šokovaly. Většina muslimů si přeje zavírání homosexuálů do vězení, třetina oslovených by povolila mnohoženství a čtvrtina by dokonce nahradila britský právní systém islámským právem šaría.

„Data získaná ICM, respektovanou agenturou pro výzkum veřejného mínění, odhalují hlubokou propast mezi muslimy a nemuslimy, co se týče otázek manželství, vztahu mezi muži a ženami, školství, svobody projevu a dokonce oprávnění použít násilí k obraně náboženství,“ prozradil aktivista Trevor Philips, který průzkum zadal v rámci připravovaného dokumentu pro britská média.

Co přesně data odhalila? Drtivá většina z tisícovky oslovených muslimů je přesvědčena, že tzv. homosexuální manželství, které je nyní v Británii legální, by mělo být zneplatněné. Tím to ovšem nekončí, více než polovina (52 procent) navrhuje homosexuály zavírat do vězení.Co se týče mnohoženství, tak 31 procent se vyslovilo pro jeho zavedení, rovných 39 procent je pak přesvědčeno, že žena má poslouchat muže. Zavedení práva šaría si přeje dokonce 23 procent a pět procent oslovených schvaluje ukamenování žen za nevěru.„Jde o démonizaci muslimů, což zapadá do širší agendy islamofobie, která existuje v Evropě. Představa, že muslimové žijí v Británii v jakési paralelní společnosti, není pravdivá,“ kritizuje výsledky ankety Mohamed Shafiq (37) z muslimské organizace Ramadhan foundation.

To ale odmítá aktivista Trevor Philips, který v minulosti bojoval proti islamofobii a dokonce předsedal vládní komisi pro Rovnoprávnost a lidská práva. Cílem průzkumu nebylo očerňovat muslimy, ale jednoduše poukázat na zásadní ideologickou propast mezi většinovou britskou společností a muslimy. „Dlouho jsem se domníval, že se muslimové integrují do rozmanité britské společnosti. Velmi jsem se mýlil,“ napsal Philips v The Sunday Times.

Názorová, kulturní i náboženská odlišnost muslimů však některým Britům začíná vadit. V posledních letech získávají na popularitě extremistická hnutí jako EDL (English Defence League) nebo Britain First. Posledně jmenovaná organizace je známa provokativními pochody a demonstracemi v muslimských čtvrtích. Jednu takovou demonstraci uspořádali před pár dny v Londýně, ale tamní muslimové na radikály zaútočili. Jeden z věřících britskou vlajkou zmrskal extremistu, další pak vyskočil do vzduchu a zezadu kopl člena hnutí Britain First.

V současnosti tvoří muslimové zhruba pět procent populace, podle odhadů by v roce 2050 při současném trendu tvořili minimálně 10 procent obyvatelstva Británie.

pekaaaros ( 17. dubna 2016 23:05 )

ja jsem jen obyčejný plebs z hospody s nohama v sandálích. Jsem hloupej Čecháček, co naštěstí o ničem nerozhoduje a tak samozřejmě všichni věřte panu Kalouskovi a Schwarzenbergovi, kteří mají pravdu. A nebojte se vracet Němcům majetky, a nebojte se ubytovat doma Iráčany a Syřany. Určitě je to jenom hysterie nás nezasvěcených čecháčků s fuskama v sandálích, která způsobuje zbytečně dramatický náhled na celý svět. SLuníčko, srdíčko, BUM!

.krakonos5oo. ( 12. dubna 2016 18:14 )

Multi-kulturní obohacení

pip69 ( 11. dubna 2016 18:19 )

Doufám,že tyto ksichty už má policie v databázi a až je zachytí automatická (pokud sem vlezou)kamera tak hned šup do basy. Dle nového zákona na přání EU. Rovným metrem všem.

tgbg ( 11. dubna 2016 12:52 )

Oni mají muslimy, my zase máme komunisty. Stejná verbež.

provokaterka ( 11. dubna 2016 12:02 )

Pouhé multikulturní obohacení.

Zobrazit celou diskusi