Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrozí konec světa? Vědci se chystají na sluneční bouři, která by vymazala veškerou moderní techniku

Autor: haj - 
11. dubna 2016
22:33

Na slunečním záření jsme závislí. Jenže i naše milované Slunce nám může pořádně zavařit, zejména pokud by došlo k solární bouři! Podle vědců by se jednalo o katastrofu nedozírných následků, která by na dlouhé roky zničila veškerou moderní technologii na světě.

Počasí ve vesmíru už v minulosti několikrát natropilo menší paseku a lehce narušilo světovou techniku. Nejzávažnějším případem je jistě sluneční bouře z roku 1859 známá také pod názvem Carringtonova událost. Kdyby se stala dnes, dost by nám to asi pocuchalo nervy.

Bouře takového rozsahu by mohla vyřadit z provozu veškeré satelity, narušit systémy GPS a leteckou a lodní dopravu. Údajně by mohlo také dojít k tomu, že by se z pamětí počítačů smazala veškerá data. Náprava by zabrala měsíce a možná i roky a dle odhadů pojišťovny Lloyd’s of London by stála horentní sumu v rozmezí 600 miliard až 2.6 bilionů dolarů.

Spousta lidí o této hrozbě zatím vůbec neví, další zase neberou vůbec v potaz rizika spojená s možností geomagnetické bouře, která by mohla na roky přerušit komunikaci a případně také silně ohrozit život na Zemi.

Naštěstí vědci se na tuto možnost už dopředu připravují, ačkoliv je podle nich zatím málo pravděpodobná. Řídí se zřejmě heslem „Lepší pozdě než nikdy“ a vědí, že kdyby k bouři přece jen někdy došlo, měla by ohromný dopad. V Americe se pro nedávno konala konference, kde se tento závažný problém řešil. Také se chystá projekt, který by měl zajistit lepší předpověď vesmírného počasí a vlivu na Zemi.

Zobrazit celou diskusi