Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cameron o zatajeném milionu v daňovém ráji: Ve vysvětlování jsem chyboval

Autor: ČTK, kal - 
9. dubna 2016
13:35

Britský premiér David Cameron připustil, že pochybil při vysvětlování kauzy Panama Papers. Odmítl ale, že by se dopustil něčeho nezákonného. Cameron původně tvrdil, že žádný majetek ve firmách v daňových rájích nevlastní. Ve čtvrtek ale přiznal, že spolu s manželkou vlastnil akcie v offshorové společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 prý ale všechny prodal – v přepočtu zhruba za milion korun.

„No, nebyl to moc dobrý týden. Vím, že jsem se k tomu měl postavit lépe, a mohl jsem se k tomu postavit lépe,“ řekl v sobotu Cameron na jarním fóru své Konzervativní strany s tím, že vina za způsob, jakým se ke kauze uniklých dokumentů panamské právní společnosti Mossack Fonseca postavil, padá na jeho hlavu.

Britský premiér také přislíbil, že později zveřejní svá daňová přiznání za posledních několik let, což prý ještě žádný britský premiér nikdy neudělal.

Ve čtvrtek Cameron uvedl, že s manželkou Samanthou vlastnili 5000 akcií v offshorové společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 je ale prodali za zhruba 30 tisíc liber (milion korun). Zdůraznil také, že nemá co skrývat a že v Británii zaplatil veškeré daně ze zisku.

Zesnulý otec britského premiéra Ian řídil podle Panamských dokumentů investiční fond se sídlem na Bahamách. Zisky z tohoto fondu nebyly 30 let daněny v Británii, což umožnil složitý mechanismus, na jehož vytvoření se podílela společnost Mossack Fonseca sídlící v Panamě. Ta se specializuje na zakládání firem v daňových rájích a související služby.

Opoziční lídr: Cameron ztratil důvěru lidu

Podle předsedy opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna Cameron „ztratil důvěru britského lidu“.

Podle uniklých dokumentů ukrývají desítky prominentních politiků, byznysmenů a sportovců z řady zemí světa svůj majetek v daňových rájích, aby se vyhnuly jeho zdanění ve své zemi. Na únik zpráv reagovalo oznámením o zahájení vyšetřování už několik hlav států a vlád. Dokumenty se týkají údajně i 283 Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshorových firem.

První velkou obětí kauzy Panamské dokumenty se stal islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, který kvůli kauze v čele vlády ve středu večer skončil.

Čtěte také: Vše o kauze Panama Papers

zdenekk_ ( 9. dubna 2016 14:43 )

Ústav mi platí sociálka a bažanta mám u postele a ne pod polštářem.

Zobrazit celou diskusi