Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Belgii zadrželi Abriniho. Je podezřelý z teroristických útoků v Paříži

Autor: mts, ČTK - 
8. dubna 2016
16:40

Mohameda Abriniho (31), který je podezřelý z teroristických útoků v Paříži a možná i v Bruselu, zadrželi v Belgii. Abrini je Belgičanem marockého původu a od dětství byl kamarádem Salaha Abdeslama, který je klíčovým podezřelým z pařížských útoků. Prokuratura uvedla, že zatkla ještě další tři lidi.

Abrini byl na evropském seznamu nejhledanějších osob od 24. listopadu. Belgická justice na něj vydala mezinárodní zatykač několik dní po útocích v Paříži.

Abrini byl od dětství kamarádem klíčového podezřelého z Paříže Salaha Abdeslama, kterého nedávno také zatkli. Kamery Abriniho zachytily u čerpací stanice v severní Francii na silnici vedoucí do Paříže, jak řídí pronajatý vůz Renault Clio, který byl o dva dny později použit teroristy. U benzinové pumpy si společně s Abdeslamem kupovali pití.

Po nedávných útocích v Bruselu se spekulovalo, zda je nemá na svědomí také Abrini. Mohl by být mužem v klobouku, kterého zachytily kamery na letišti. To nyní bude prokuratura zkoumat.

Spolu s Abrinim policie podle televize VRT zatkla v pátek také muže, který byl viděn se třetím sebevražedným pumovým atentátníkem, jenž zaútočil v bruselském metru. Jmenuje se Osama Krayem. Zadrženi byli i další dva lidé.

Abrini, který se učil na svářeče, se údajně zapletl do činnosti radikálních kruhů v 18 letech. Policisté ho mají v záznamech kvůli drogovým přestupkům a drobným zločinům.

V roce 2014 jeho mladší bratr padl ve věku 20 let v Sýrii, když bojoval v ozbrojené islamistické skupině vedené Abdelhamidem Abaaoudem, který byl pravděpodobně hlavním organizátorem pařížských atentátů a který zahynul loni 18. listopadu při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Podívejte se, jak zatčení v Belgii vypadalo, a připomeňte si také, jak vypadala Paříž bezprostředně po listopadových útocích:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekaaaros ( 8. dubna 2016 17:59 )

prosím vás, vyšetřovatelům budou důkazy proti němu souhlasit jen z 99 % a budou ho muset pustit a noviny se budou muset omluvit pro pomluvu. Sluníčko, srdíčko, BUM!

marlen52 ( 8. dubna 2016 17:17 )

o jaký to krasavec.a utečenci si začínají vybírat v kterém městě chtějí být.hnala bych je a všechny

Zobrazit celou diskusi