Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Respektujte homosexuály, vyzval papež. Zastal se i rozvedených

Autor: ČTK, mb - 
8. dubna 2016
13:00

Papež František vyzval k většímu pochopení pro nedokonalé katolíky, například pro ty, kteří po rozvodu uzavřou nový sňatek. Učinil tak v novém dokumentu o rodině nazvaném Amoris Laetitia (Radost lásky), který dnes na tiskové konferenci ve Vatikánu představil kardinál Lorenzo Baldisseri. Změnu církevní doktríny neoznámil.

„Je důležité, aby rozvedení lidé, kteří žijí v novém svazku, věděli, že jsou součástí církve, že nejsou exkomunikováni,“ píše se mimo jiné ve 260stránkovém dokumentu. Ten je rozdělen do devíti kapitol a kromě rozvodů a nových manželství se týká i programů předmanželské přípravy či výchovy dětí.

V dokumentu, který vznikl na základě konzultací dvou synod, se také říká, že církev by již neměla „házet kamenem“ na ty, kteří přestali žít podle ideálu evangelia týkajícího se sňatků a rodiny.

Papež se v novém doporučení dotkl též homosexuálů, kteří by podle něj měli být respektováni, ale zároveň zopakoval stanovisko církve, že nejsou „absolutně žádné důvody“ pro to, aby se registrovaná partnerství dávala na stejnou úroveň jako heterosexuální svazky.

Materiál nazvaný Amoris Laetitia (Radost lásky) se rodil několik let. Nejprve papež poslal rodinám po celém světě dotazník, v němž měly specifikovat své naděje a obavy. Potom svolal dvě synody, na nichž loni a předloni biskupové a kardinálové diskutovali o otázkách, které rozdělují církev v mnoha zemích.

nezadat1 ( 28. července 2016 12:50 )

A proč by se nezastával,co kněz to bukvica.

kozmix ( 8. dubna 2016 13:23 )

Ať už to nehulí deb il

Zobrazit celou diskusi