Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za kauzou z daňového ráje je miliardář Soros. „Útok na Putina,“ tvrdí WikiLeaks

Autor: mb - 
7. dubna 2016
16:10

Organizace WikiLeaks, která bojuje za svobodu slova a větší transparentnost, ostře zkritizovala Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Tedy uskupení stojící za kauzou tzv. Panamských dokumentů. Údajně se jedná o útok na Rusko, který financuje miliardář George Soros (85). WikiLeaks zároveň kritizovalo fakt, že Panamské dokumenty nejsou přístupné veřejnosti.

„Útok na Putina je dílem OCCRP, které se zaměřuje na Rusko a bývalé státy SSSR. Je financováno USAID a Sorosem,“ napsala organizace WikiLeaks na sociální síť Twitter.

OCCPR je zkratka pro Organized Crime and Corruption Reporting Project, což je uskupení investigativních novinářů. USAID je federální agentura USA, která poskytuje zahraniční pomoc, a George Soros je maďarsko-americký miliardář židovského původu.

WikiLeaks tak reagoval na zprávy v zahraničních médiích, které spojily ruského prezidenta Vladimira Putina (63) s kauzou Panamských dokumentů, přestože v seznamu není vůbec jmenován. Nehledě na to, že otec britského premiéra Davida Camerona (49) v kauze jmenován je, většina tamních médií fakt ignorovala a zprávu prezentovala jako „důkaz“ Putinovy viny. Na seznamu je i ukrajinský prezident Petro Porošenko (50), ale této skutečnosti v prvních dnech zahraniční média téměř nevěnovala pozornost.

WikiLeaks o Panamských dokumentech: Je to útok proti Putinovi, sponzorem je Soros. WikiLeaks o Panamských dokumentech: Je to útok proti Putinovi, sponzorem je Soros. | Repro yotube

Nízká úroveň takovéto žurnalistiky vyvolala na sociálních sítích posměch uživatelů. „BBC je zkratka pro Britský brainwashingový kanál? Vůbec nezmiňují Camerona??? Je to snad proti národnímu zájmu?“ naspal na Twitter uživatel Lloyd.

Nicméně samotný fakt, že tzv. Panamské dokumenty finančně podporuje například George Soros nebo USAID, není nic tajného. Projekt se tím netají a každý uživatel si tuto informaci může přečíst zde.

Organizaci WikiLeaks ale také vadí, že ICIJ nezveřejnil dokumenty veřejnosti. Práci světových médií pak organizace zhodnotila slovy: „Guardian zveřejnil dva dokumenty, Süddeutsche Zeitung 0 dokumentů.“

Zároveň se WikiLeaks podivuje nad tím, proč na seznamu prakticky chybí Američané.

To by ale mohlo být jednoduše vysvětleno tím, že dokumenty pocházejí z právní firmy Mossack Fonseca, což je pouze jedna z mnoha společností, která nabízí služby specializující se na daňové ráje.

Islandský premiér rezignoval. Už doopravdy

Zatím jedinou opravdovou „obětí“ kauzy Panamských dokumentů je islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson (41), který nejdříve utekl před novináři, když se ho ptali na majetek, a po rozsáhlých protestech v zemi rezignoval. Vzápětí však svou rezignaci odvolal, prý šlo jen o „dočasné předání úřadu“. Tím ovšem politické kotrmelce na Islandu neskončily.

Ve středu pozdě večer oznámil premiér svou rezignaci, pokud ji znovu neodvolá, na podzim budou předčasné volby. V čele ostrovní vlády zatím stanul dosavadní ministr zemědělství a místopředseda vládní Pokrokové strany Sigurdur Ingi Jóhansson (53).

zkzkz ( 10. dubna 2016 09:37 )

marais ( 8. dubna 2016 11:23 )

Soros nedokáže pochopit, že Putin v 64.letech nemusí hromadit a ulejvat prachy jako jiní !

marais ( 8. dubna 2016 11:19 )

prosím mažte příspěvky tgtg...jsou urážlivé a štvavé !

villi ( 7. dubna 2016 19:08 )

AMERIČTÍ ILUMINÁTI,KTERÝM SEDÁ NA LOPATU EU A CELÉ ČESKO !!!!

tgbg ( 7. dubna 2016 18:39 )

 opět ti ruští fašisti co ovládají svět !!Jsou to největší zločinci na planetě !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi