Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoufalý uprchlík v Řecku: „Nejsem zvíře,“ křičel a utáhl si smyčku kolem krku

Autor: ČTK, mb - 
7. dubna 2016
11:43

Zoufalý běženec chtěl na řeckém ostrově Lesbos spáchat sebevraždu. Na poslední chvíli ho zachránil jiný běženec. Řecko posílá na základě dohody EU s Ankarou nové uprchlíky do Turecka, imigrantům se to nelíbí. Dohodu kritizovaly lidsko-právní organizace.

„Jsem člověk a ne zvíře,“ křičel zoufalý muž z Pákistánu poté, co vylezl na stožár elektrického vedení a pokusil se oběsit. Nechybělo málo a utečenec by si málem vzal život, kdyby nezasáhl jiný migrant a muže nezachránil.

Demonstrativní sebevražda, nebo opravdové zoufalství? Podívejte se na dramatickou záchranu:

Video Uprchlíci turecko - Reuters
Video se připravuje ...

Situace je v Řecku poté, co byla uzavřena tzv. balkánská trasa, kritická. Situaci pro imigranty navíc zhoršila i dohoda Ankary s EU. Na základě této dohody vrací od pondělka Řecko do Turecka migranty, kteří od 20. března připlouvají do Řecka z Turecka a nepožádají v zemi o azyl, nebo ho nedostanou.

Podle regionální guvernérky pro ostrovy v Egejském moři Christiany Kalogirosové nyní uprchlíci změnili své chování, skoro všichni teď žádají o azyl, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

Dohodu kritizovaly lidsko-právní organizace, dle nich není Turecko „bezpečná země“. Podmínky v Řecku jsou pro běžence velmi těžké, např. v provizorních uprchlických táborech Idomeni a Pireus přežívá zhruba 17 tisíc lidí. Řecká vláda chce do konce týdne odstěhovat všechny uprchlíky z těchto táborů do regulérních uprchlických zařízení.

Reportér Blesk.cz prožil týden v uprchlickém táboře v Idomeni, podívejte se, jak se tam žije:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Migranty se rozhodl aspoň morálně podpořit papež František, který navštíví příští týden Řecko a plánuje zavítat na ostrov Lesbos, aby tak upozornil na svízelnou situaci. Řecké vládní zdroje zároveň uvedly, že spolu s papežem se na Lesbos vydá také konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. a řecký premiér Alexis Tsipras (41).