Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exploze roztrhala dům v Paříži: Úřady evakuovaly obyvatele

Autor: mb - 
1. dubna 2016
12:50

Francouzskou metropolí dnes otřásl výbuch, úřady evakuovaly obyvatele, zraněno bylo minimálně pět lidí. Evropské bezpečnostní složky jsou po nedávných teroristických útocích v Belgii v pohotovosti. Podle prvních zpráv ale v tomto případě o terorismus zřejmě nejde, příčinou výbuchu byl pravděpodobně požár, při němž začal hořet i plynový sporák.

Mohutný výbuch dnes otřásl centrem Paříže, k explozi došlo nedaleko slavné čtvrti Montparnasse, kde jsou obvykle davy turistů. Na místo se dle svědků sjelo mnoho sanitek, policistů i hasičů.

K výbuchu unikajícího plynu došlo až poté, co už na místě více než hodinu a půl s požárem bojovali přivolaní hasiči. Zda jsou zranění pouze z jejich řad, anebo zda jde rovněž o obyvatele domu, není jasné. Zranění ale podle policie nejsou ve vážném stavu.

„Cítila jsem, jak se zatřásla podlaha a uslyšela obrovskou ránu, pak jsem venku ucítila kouř. V ulicích je spousta lidí a neustále houkají sirény záchranných vozidel,“ popsala okolnosti výbuchu svědkyně Jenna Binion.

Výbuch zpočátku vyvolal paniku, panovaly obavy, že by mohlo jít o útok islamistů.

Ve čtvrtek totiž belgická policie provedla ve městě Kortrijk na severozápadě Belgie další razii v souvislosti se zmařeným teroristickým útokem ve Francii. Z plánování tohoto útoku ve středu francouzské úřady obvinily francouzského islamistického radikála Redu Kriketa, po dalších pátrají.

Islámští radikálové vyzývají k útokům nejen ve Francii, ale i v ostatních evropských státech. Zatím poslední teroristický útok džihádistů si 22. března v Bruselu vyžádal životy více než tří desítek lidí, včetně sebevražedných atentátníků. Jeden z islamistů ale bezpečnostním složkám unikl a policie po něm dodnes bezvýsledně pátrá.

joudajoudovy ( 1. dubna 2016 15:45 )

privsi navtevnici do eu, zrejme pozapomneli uzavrit privod propanbutanove lahve, kdyz si dovarili obed. budme k nim tolerantni. https://www.youtube.com/watch?v=RZQ_b8UM0sY

nouzy ( 1. dubna 2016 13:57 )

 Takže Belgickou vlajku (pákistánci nikoho nezajímají) vystřídá zase francouzská.. Jak dlouho ještě bude evropa nečinně přihlížet!

Zobrazit celou diskusi